Debat

Lægeforeningen: Trist udmelding om tolkegebyr fra Heunicke

Stik imod egen målsætning holder regeringen fast i en politik, der skaber mere ulighed i sundhedsvæsenet, skriver formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.

Regeringens støttepartier vil af med tolkegebyret, men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har afvist ønsket.
Regeringens støttepartier vil af med tolkegebyret, men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har afvist ønsket.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Rudkjøbing
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Tolkegebyret i sundhedsvæsenet består. Det var den triste udmelding, som stod at læse i flere medier for nylig.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke udtalte til Kristeligt Dagblad, at "det er velkendt", at hans parti stemte for tolkegebyret.

Med andre ord en blank afvisning af opfordringerne til at afskaffe gebyret. Det er skuffende, for gebyr på tolkeydelser i det danske sundhedsvæsen skaber ulighed i sundhed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Konsekvenser for patientsikkerheden
Siden 1. juli 2018 har alle, som efter tre år i Danmark ikke taler og forstår dansk godt nok til at kunne kommunikere på et tilstrækkeligt højt niveau med lægen, selv skullet betale gebyr for tolkning.

Gebyret varierer, men kan ligge så højt som 1.675 kroner. Det er mange penge – ikke mindst for patienter med en stram økonomi. Og da det oftest er dem, som har brug for hjælp fra en tolk, rammer gebyret dobbelt.

Vi hører triste meldinger om patienter, som fravælger konsultationen på grund af gebyret, og om pårørende med ofte mangelfulde sprogkompetencer, som medbringes for at tolke.

Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Tolkegebyret har nemlig også store konsekvenser for patientsikkerheden. Vi hører triste meldinger om patienter, som fravælger konsultationen på grund af gebyret, og om pårørende med ofte mangelfulde sprogkompetencer, som medbringes for at tolke.

Læs også

Man kan kun gisne om, hvor mange vigtige informationer der bliver lost in translation, når en person uden tolkekompetencer alligevel gør forsøget på at tolke. Der er risiko for, at patienter kan udvikle mere alvorlige sygdomme, end de ellers ville have gjort. Det er indlysende, at det skaber mere ulighed i sundhed.

Imod regeringens mål
Regeringen har ellers skrevet i det såkaldte forståelsespapir, som er dens politiske grundlag, at den vil arbejde for større lighed i sundhedsvæsenet. Her går de altså den stik modsatte vej. Oveni kommer så, at tolkegebyret er besværligt og dyrt at administrere for regionerne.

Region Syddanmark har ifølge DR brugt 1,8 millioner kroner på etablering og drift af it-systemer, udsendelse af informationsmateriale samt personaleudgifter. Dertil kommer de administrative opgaver, som læger og andre sundhedsprofessionelle bruger tid på.

Summa summarum er det uforståeligt og trist, at regeringen ikke sløjfer gebyret. Lægeforeningen vil fortsætte kampen mod tolkegebyret, der rammer nogle af de svageste borgere i samfundet.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024