Debat

Lægeforeningen: Uambitiøs dimensioneringsplan vil forstærke lægemangel

Regeringen og regionerne skal erkende, at det har store konsekvenser for borgere i yderområder, hvis der uddannes for få speciallæger, skriver lægeformand Camilla Noelle Rathcke.

Det bliver svært at lave en psykiatriplan, så længe der mangler speciallæger i både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien, skriver Camilla Noelle Rathcke.
Det bliver svært at lave en psykiatriplan, så længe der mangler speciallæger i både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien, skriver Camilla Noelle Rathcke.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Camilla Noelle Rathcke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Følger du med i, om regeringen er parat til at løse manglen på praktiserende læger og sikre en ambitiøs 10-årsplan for psykiatrien? Så er det i de kommende dage værd at bide mærke i tallet 1.250 og ordet dimensioneringsplan.

Tallet dækker over det antal hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen, som både Lægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) mener, der er brug for at etablere hvert år i den kommende dimensioneringsplan for de næste fire år. Det står i skærende kontrast til tallet 1.040, som var det antal, Sundhedsstyrelsen kom frem til i deres første udkast til den nye dimensioneringsplan.

1.040 er alt for få i forhold til patienternes behov. Det tal ville også efterlade 200 læger hvert år uden mulighed for at uddanne sig til speciallæge, hvilket kan undre i tider med mangel på speciallæger og i tider, hvor vi kæmper mod ulighed i sundhed. Udkastet blev heldigvis sendt tilbage tegnebrættet efter kritik fra blandt andet Lægeforeningen og LVS, og samtidig har patientforeninger påpeget, det ville medføre alt for få speciallæger set i forhold til patienternes behov.

Manglen på speciallæger skal løses, og det kan kun gøres ved at uddanne flere.

Camilla Noelle Rathcke
Formand, Lægeforeningen

I de kommende dage fremlægger Sundhedsstyrelsen så version 2.0 af planen. Her kort før offentliggørelsen springer det i øjnene, at der er afsat meget få penge i økonomiaftalen for næste år mellem regioner og Finansministeriet til ekstra hoveduddannelsesstillinger.

Det er så få, at det er skinner igennem, at regionerne ikke har presset på for at få midler til de stillinger, som der er brug for, og resultatet savner enhver faglig begrundelse. Det er alvorligt og vil uden tvivl have konsekvenser for patienterne – senest har koncerndirektøren i Region Sjælland meldt ud, at det, regionen mangler mest, er erfarne læger, så logikken i at uddanne for få er svær at få øje på. 

Stort behov for flere speciallæger i fremtiden

I dag både overlever og lever mange borgere længere med deres kroniske sygdom – ofte mere end én. For eksempel kræft, KOL, diabetes og hjertesygdom.

De seneste 10 år er antallet af danskere over 65 år vokset med en kvart million. Det svarer til Aalborg og Omegn. Antallet af danskere over 80 år bliver tæt på fordoblet - fra 270.000 nu til knap 500.000 - i 2040. Det er flere, end der bor i Aarhus.

Læs også

Samtidig er der allerede nu stor mangel på speciallæger til almen praksis, i både voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatri samt en lang række andre specialer, og det går ud over patienternes behandling. Vil man lægge en ambitiøs 10-årsplan for psykiatrien oven på det nuværende skrøbelige fundament af lægemangel og knappe ressourcer, så bør første punkt være at uddanne flere speciallæger til psykiatrien.

Som sagt var det positivt, at Sundhedsstyrelsen trak sit første udkast tilbage. Vi ser frem til en opdateret og bedre plan. Men der er også brug for, at regeringen og regionerne erkender konsekvenserne for patienterne, hvis der ikke uddannes det tilstrækkelige antal speciallæger, og at de handler på den erkendelse.

Sker det ikke, bliver ’taberne’ borgerne i yderområderne, og uligheden vil utvivlsomt stige – manglen på speciallæger vil nemlig ramme yderområderne først og hårdest. Manglen på speciallæger skal løses, og det kan kun gøres ved at uddanne flere. Det er ikke en løsning at blive ved med at uddanne for få.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00