Lægeformand: Forkerte oplysninger florerer i debatten om gencenter

INTERVIEW: Det er vigtigt med debat om patienternes selvbestemmelse over dna-data til nyt Nationalt Genom Center, men pas på forkerte påstande og skræmmebillleder, advarer formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.

Lovforslaget er ikke fremlagt endnu, men debatten raser allerede om det nye Nationale Genom Center, som regeringen bakket op af et bredt flertal i Folketinget vil oprette næste år.

Forslaget om genomcentret, som bliver et centralt register af patienters dna-oplysninger til brug for behandling og eventuel forskning, har været under hård beskydning af kritikere, der frygter, at centret vil indsamle alle borgeres dna-oplysninger, uden borgerne bliver spurgt om lov. Og så ovenikøbet med fare for, at hackere kan få adgang til databasen, hvis sikkerheden ikke er god nok.

Især de praktiserende læger i Dansk Selskab for Almen Medicin har været bannerførere for kritikken, blandt andet med en kronik i Politiken under overskriften "Pas på: Big Brother nærmer sig. Staten vil stjæle dine dna-oplysninger."

Login