Debat

Leverforeningen: For Heunicke er systemet vigtigere end Hepatitis C-patienter

DEBAT: Sundhedsministeren lader paragraffer og systemet stå i vejen for vigtig medicin til tusindvis af Hepatitis C-smittede personer, skriver Lone McColaugh.

Hvad er ministeren bange for? Vi er mange, som mister tiltroen til det system, vi som borgere har stemt for, skriver Lone McColaugh.
Hvad er ministeren bange for? Vi er mange, som mister tiltroen til det system, vi som borgere har stemt for, skriver Lone McColaugh.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone McColaugh
Landsformand for Leverforeningen

I august 2018 blev det besluttet, at medicinen mod Hepatitis C-virus blev givet fri og kunne anvendes i november 2018.

Alle os, der var involveret i processen op til beslutningen, var overmåde glade. Tænk, at der nu var en mulighed for, at smittede kunne helbredes med den ny medicin. Og at prisen på kuren var så fornuftig, at der ikke var nogen problemer med at bruge medicinen.

Danmark er jo også forpligtet på at få den virus væk eller næsten væk inden 2030. Det har vi givet håndslag på i det samarbejde, der er på verdensplan i WHO.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Så langt så godt. Næste skridt har så været at finde de personer, der er smittet eller har en risiko for at være smittet. Budskabet er og har været: Bliv testet.

Læs også

Støder på dataloven
Inden for sundhedssystemet har der igennem årene været nogle forskningsprojekter i gang, hvor smittede personer har deltaget. Disse personer, 2.000-3.000, er stadig smittet hvis de ikke er døde i mellemtiden, så en kontakt til dem med tilbud om den ny medicin er nærliggende.

Men så støder de på databeskyttelsesloven. Den siger, at der ikke må tages kontakt. Også selvom et foretræde for Sundhedsudvalget har gjort opmærksom på det meget relevante i at få lov til at kontakte disse personer.

Efter flere måneder kommer der nu et svar fra ministeren, og det bliver et nej. Loven må ikke omgås. Men ministeren tilføjer, at han forventer at sende en bekendtgørelse i høring, der udmønter databeskyttelseslovens § 10, stk. 5 engang i foråret. Det har lange udsigter. Og det kommer fra en minister, der vil bekæmpe social ulighed.

Vi føler i Leverforeningen, at alt det med at bekæmpe social ulighed er varm luft. Der er en masse personer derude, som er smittet med Hepatitis C-virus, og som kan smitte andre, og samtidig er der ny og fantastisk medicin til rådighed, som i løbet af nogle uger kan få virussen væk.

Hvad er ministeren bange for? Vi er mange, som mister tiltroen til det system, vi som borgere har stemt for. Er det paragrafrytteri eller menneskelig omsorg, politikerne arbejder for?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00