Debat

Juraprofessor efter racismedom: Må komikere ikke længere lave jokes? Jo, de skal bare følge loven som alle andre

Trods den nylige dom fra Holstebro om racistiske vitser, er det er ikke strafbart at være racist. Det er heller ikke strafbart at komme med racistiske vitser. Men det er strafbart at give offentlige, groft forhånende udtalelser om bestemte grupper, tro, seksuel orientering eller handicap, skriver Sten Schaumburg-Müller.

Satire er ikke nogen fribillet. Lidt ligesom man heller ikke kan slå nogen og blive fritaget for straf ved efterfølgende at sige, at det bare var for sjov. Skal stand up-komikere så være nervøse? Næh, de skal bare sætte sig lidt ind i lovgivningen ligesom alle andre, der udbyder noget på markedet, skriver Sten Schaumburg-Müller. Arkivfoto.
Satire er ikke nogen fribillet. Lidt ligesom man heller ikke kan slå nogen og blive fritaget for straf ved efterfølgende at sige, at det bare var for sjov. Skal stand up-komikere så være nervøse? Næh, de skal bare sætte sig lidt ind i lovgivningen ligesom alle andre, der udbyder noget på markedet, skriver Sten Schaumburg-Müller. Arkivfoto.Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Sten Schaumburg-Müller
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På det seneste har været meget debat om en dom, der er afsagt af retten i Holstebro om racistiske vitser.

Det er ikke ofte, at en dom giver anledning til så megen virak, men den har åbenbart ramt noget i den danske folkesjæl.

Problemet med mange indlæg er, at debattørerne hverken synes at have sat sig ind i, hvad dommen siger, eller hvordan den pågældende straffebestemmelse lyder.

Det er selvfølgelig også meget lettere at mene noget, når man ikke sætter sig ind i distraherende fakta.

Det er lettere at mene noget, når man ikke sætter sig ind i distraherende fakta.

Sten Schaumburg-Müller
Professor, Juridisk Institut, SDU

Misforstået paragraf

Bestemmelsen i straffelovens paragraf 266b kaldes ofte for ”racismeparagraffen”. Allerede her går man let galt i byen.

Det er ikke strafbart at være racist. Det er heller ikke strafbart at komme med racistiske vitser.

Det, der er strafbart, er offentligt at komme med groft forhånende udtalelser om bestemte grupper, som eksempelvis racer, tro, seksuel orientering eller handicap.

For det første skal udtalelserne være offentlige.

De vitser, der bliver fyret af i skolegården eller ved stambordet på værtshuset, er derfor ikke strafbare, selvom de både er racistiske, grove og groft forhånende.

Læs også

For det andet skal udtalelserne være grove.

Det med det grove står ikke direkte i loven, men det følger af forarbejderne, altså de overvejelser, der ligger bag lovforslaget. Det siger sig selv, at grovhed ikke er nogen entydig størrelse, og derfor kan det variere lidt, hvor grov en udtalelse skal være, før der falder dom efter paragraf 266b.

For det tredje skal udtalelserne være forhånende, eller for at være mere præcis med ordlyden: ”truende, forhånende eller nedværdigende”.

Det er ikke strafbart at være racist. Det er heller ikke strafbart at komme med racistiske vitser.

Sten Schaumburg-Müller
Professor, Juridisk Institut, SDU

Kombineret med grovhedskravet er de udtalelser strafbare, der indebærer, at andre mennesker burde brændes, hænges, druknes, udryddes som skadedyr eller bekæmpes som kræftsvulster. Dem var der en del af blandt de offentliggjorte vitser.

Der var også flere, som måske nok kunne siges at være racistiske, men ikke var groft forhånende. De er ikke strafbare, hvilket også fremgår af dommen.

For det fjerde er det kun visse grupper, der beskyttes efter paragraf 266b. I korthed omfatter det: Etnisk oprindelse, tro, handicap og seksuel orientering. Vitser om blondiner eller århusianere falder ikke under straffebestemmelsen.

Endelig skal man være opmærksom på, at konteksten selvfølgelig betyder noget. Dommens gengivelse af vitserne er selvfølgelig ikke strafbar. Og det gælder også medier, der nævner et eksempel.

Komikere kan stadig joke

Satire kan også have en betydning, men det er ikke nogen fribillet. Lidt ligesom man heller ikke kan slå nogen og blive fritaget for straf ved efterfølgende at sige, at det bare var for sjov.

Skal stand up-komikere så være nervøse?
Næh, de skal bare sætte sig lidt ind i lovgivningen ligesom alle andre.

Sten Schaumburg-Müller
Professor, Juridisk Institut, SDU

Skal stand up-komikere så være nervøse? Næh, de skal bare sætte sig lidt ind i lovgivningen ligesom alle andre, der udbyder noget på markedet. Både den, der sælger lakridspiber, og den, der sælger vitser, skal overholde loven.

Det gjorde den unge mand fra Holstebro-egnen ikke.

Han har systematisk offentliggjort ytringer, der efter min juridiske vurdering fremstår som groft forhånende over for grupper af race, tro og etnisk oprindelse. Det er strafbart.

Om det så skal give fængselsstraf kan diskuteres. Jeg er skeptisk over for fængselsstraf i ytringsfrihedssager, i hvert fald i den banale ende. Men mange af vitserne falder klart ind under straffebestemmelsen ordlyd.

Så nytter det ikke noget at indvende, at nu kan man da heller ikke være morsom længere. Det må man gerne.

Man skal bare holde loven, herunder den lovbestemmelse som de sidste 50 år har gjort offentlige, groft forhånende udtalelser om bestemte grupper strafbare.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00