Debat

Psykoterapeuter: Myndigheder skal tage eksklusioner alvorligt

DEBAT: I debatten om læger, der på grund af langsommeligt eller manglende nordisk samarbejde først får frataget autorisationen efter årelange forsømmelser, glemmer vi, at samarbejdet internt i det danske sundhedsvæsen også trænger til en opstramning. Det mener formand for Dansk Psykoterapeutforening Pia Jeppesen.

Det går ud over patienterne, at Sundhedsstyrelsen ikke tager eksklusioner af for eksempel Dansk Psykoterapeutforening mere alvorligt og reagerer hurtigere ved at fratage læger deres autorisationer, mener Pia Jeppesen, formand for Dansk Psykoterapeutforening.
Det går ud over patienterne, at Sundhedsstyrelsen ikke tager eksklusioner af for eksempel Dansk Psykoterapeutforening mere alvorligt og reagerer hurtigere ved at fratage læger deres autorisationer, mener Pia Jeppesen, formand for Dansk Psykoterapeutforening.Foto: Dansk Psykoterapeutforening
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Jeppesen
Formand for Dansk Psykoterapeutforening

I dag kan en læge eller sygeplejerske, der får frataget sin autorisation i udlandet, fortsat behandle patienter i Danmark, som om intet var hændt. Derfor er det glædeligt, at sundhedsministeren er i gang med at styrke samarbejdet med vores nabolande, så vi undgår normadelæger, der rejser fra land til land og skader patienter. Det er en helt nødvendig ændring af autorisationsloven. Men vi kan gøre det endnu bedre.

De kommende ændringer bør ikke alene sikre, at patienternes sikkerhed højnes ved en bedre dialog med vores nabolande. De bør også sikre et stærkt samarbejde inden for Danmarks egne landegrænser. En konkret sag viser, at et øget samarbejde er nødvendigt.

De 1.600 psykoterapeuter, der i dag er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, er også læger, sygeplejersker og andre sundhedsfaglige personer med autorisation, der har valgt at specialisere sig i psykoterapi. Som medlemmer af foreningen skal de overholde en række etikkrav og retningslinjer.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Læge fortsatte misbrug i 14 år
I 2001 måtte Dansk Psykoterapeutforeningen ekskludere en læge fra foreningen på grund af patientklager. Først 14 år senere - i 2015 - fik han frataget sin lægeautorisation af Sundhedsstyrelsen. Det på trods af, at han mange år forinden havde mistet sin autorisation i nabolandet Norge. Og på trods af, at Dansk Psykoterapeutforening allerede i 2001 advarede Sundhedsstyrelsen og orienterede dem om eksklusionen. I årene nåede lægen at misbruge sin position til at krænke flere kvindelige patienter.

Sundhedsstyrelsen tog ikke den eksklusion, der lå fra foreningen, alvorligt. Begrundelsen var, at lægen på daværende tidspunkt ikke arbejdede som læge, men som psykoterapeut.

Det er ikke alene uholdbart, at de danske sundhedsmyndigheder har ladet en læge, der ikke må behandle patienter i et naboland, fortsætte sit virke her i landet, men også, at man har tilsidesat den eksklusion, der lå fra Dansk Psykoterapeutforening, i vurderingen af lægen.

Pia Jeppesen
Formand for Dansk Psykoterapeutforening

Det er ikke alene uholdbart, at de danske sundhedsmyndigheder har ladet en læge, der ikke må behandle patienter i et naboland, fortsætte sit virke her i landet, men også, at man har tilsidesat den eksklusion, der lå fra Dansk Psykoterapeutforening, i vurderingen af lægen.

Vigtige tilføjelser til autorisationslov
Hvis vi skal sikre et stærkt samarbejde i det danske sundhedsvæsen, er der behov for to afgørende tilføjelser til autorisationsloven:

- For det første skal Dansk Psykoterapeutforening og andre organisationers eksklusioner af personer med autorisation offentliggøres i Styrelsen for Patientsikkerhed på linje med andre fratagelser af autorisation.

- For det andet skal man ikke alene kunne få frataget sin autorisation ved grov forsømmelse – som det er gældende i dag – men også ved hverv, hvor autorisation kan være en forudsætning. For eksempel som psykoterapeut.

Det forebyggende og behandlende sundhedsvæsen inkluderer i dag mange faggrupper, og vi har alle et ansvar over for patienterne. Det siger sig selv. For psykoterapeuterne gælder krav om faglighed og etik, så de lever op til deres ansvar. Men kun gennem et øget samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed kan vi hjælpe patienterne og medvirke til at sikre dem den bedst mulige behandling. Det må være en vigtig tilføjelse til autorisationsloven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00