Debat

Radikale: Jordemødrenes opråb viser, at flere penge ikke er en universalløsning

Vi kan ansætte nok så mange jordemødre og sygeplejersker, men hvis der stadig er grundlæggende problemer med arbejdsdagens og opgavernes struktur, er vi jo lige vidt, skriver Stinus Lindgreen. 

Selv med et politisk fokus på flere midler understreger jordemødrenes seneste opråb, hvilken stor og bunden opgave vi som sundhedspolitikere står overfor, skriver Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.
Selv med et politisk fokus på flere midler understreger jordemødrenes seneste opråb, hvilken stor og bunden opgave vi som sundhedspolitikere står overfor, skriver Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Stinus Lindgreen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En fødsel er noget af mest livsomvæltende, vi som mennesker kan opleve. Jeg har selv prøvet det tre gange og kan til august skrive titlen “far til fire” på mit CV. Så jeg ved, hvor vigtigt det er med en god oplevelse og en tryg start på tilværelsen som familie.

Derfor gør det også dybt indtryk på mig at høre om nogle af oplevelser, både fødende og jordemødre har berettet om den senere tid.

Mange af os husker nok historien om Amanda, der ni timer inde i sin fødsel blev sendt i en taxa fra Herlev til Slagelse hospital. Og når over halvdelen af landets jordemødre nu har skrevet under på et protestbrev om arbejdsforholdene, så må vi som sundhedspolitikere tage det meget alvorligt.

For mig viser det, at vi sjældent løser noget i sundhedsvæsnet ved alene at råbe på penge.

Stinus Lindgreen (R)
Sundhedsordfører

Jeg tror hurtigt, at vi på tværs af partier kan blive enige om, at sådan må forholdene ikke være.

Jordemoderfaget er travlt og krævende, men det må ikke blive så hektisk, at fødslerne er utrygge for hverken jordemødre eller de fødende.

Debatten er til tiltrængt, for den viser også kompleksiteten i problemstillingen om arbejdsvilkårene på sundhedsområdet.

Flere penge har ikke løst udfordringerne
På den ene side er der blevet tilført flere penge til fødeområdet, og hvis vi alene ser på antallet af fødsler per jordemoder, burde der ikke være blevet mere travlt.

På den anden side står jordemødrene i dag med flere opgaver, der før blev varetaget af for eksempel sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Samtidig er der flere gravide med kroniske sygdomme som eksempelvis diabetes, hvilket betyder mere krævende forløb.

For mig viser det, at vi sjældent løser noget i sundhedsvæsnet ved alene at råbe på penge. Ja, flere midler kan naturligvis have betydning, men som jeg hører jordemødrene, efterlyser de også mere ordnede forhold og bedre tid.

Det handler om tilrettelæggelse af vagter og opgaver, og at jordemødrene ønsker noget så simpelt som at kunne nå at spise sin frokost og afspadsere, når man har mange overarbejdstimer, og at kunne følge en fødsel helt i mål i stedet for at skulle notere på sin uniform, før man styrter videre til næste fødende kvinde.

For de fødende (og fædrene) handler det ofte også om tid - tid til at kunne snakke bare kort med jordemoderen efter fødslen, inden man tager hjem, og muligheden for at møde samme jordemoder til den opfølgende samtale nogle dage efter, så man kan bearbejde oplevelsen. Fleksibilitet og egentlig ret simple ønsker, der burde kunne mødes uden enorme merudgifter.

Læs også

Opråb afslører strukturproblemer
Jeg tror desværre også, at andre faggrupper i sundhedsvæsenet mange steder vil kunne nikke genkendende til de problemer, som jordemødrene beskriver.

Sygeplejerskerne har i årevis berettet om, at der skal ske noget med arbejdsvilkårene, hvis vi skal have nok personale i fremtiden.

Vi kan ansætte nok så mange, men hvis der stadig er grundlæggende problemer med den måde, arbejdsdagen og opgaverne er strukturerede på, så er vi jo lige vidt.

Stinus Lindgreen (R)
Sundhedsordfører

Og selv med politisk fokus på flere midler også her, så understreger jordemødrenes seneste opråb, hvilken stor og bunden opgave vi som sundhedspolitikere står overfor.

Vi skal selvfølgelig være åbne overfor, om der skal sendes flere penge til fødeområdet, men først og fremmest er vi nødt til at undersøge problemet ordentligt, så vi ikke kommer ind i en ond spiral.

Vi kan ansætte nok så mange, men hvis der stadig er grundlæggende problemer med den måde, arbejdsdagen og opgaverne er strukturerede på, så er vi jo lige vidt.

Så mister vi både de erfarne og er ude af stand til at tiltrække og fastholde de nyuddannede. Det gælder jordemødre såvel som sygeplejersker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00