Debat

Danske Seniorer: Ældre skal skoles i brugen af lægemidler

DEBAT: Ældre kronikere og multisyge skal have mere viden omkring lægemidler og deres virkninger. Tilbyd undervisning i lægemidler gennem seniorforeningerne, foreslår Danske Seniorer.

Der er behov for en indsats, som gør ældre kronikere og multisyge klogere på lægemidlers virkning, mener Katrine Lester fra Danske Seniorer.
Der er behov for en indsats, som gør ældre kronikere og multisyge klogere på lægemidlers virkning, mener Katrine Lester fra Danske Seniorer.Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katrine Lester
Direktør, Danske Seniorer

Det kan og skal blive bedre. Så langt er alle indlæggene i Altingets debatserie om oprydning i ældres medicinskabe enige, for nylig med debatindlæg fra Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Og det er jo meget godt, at vi kan være enige om, at der er plads til forbedring, og der er i serien kommet mange gode input fra fagfolk.

Forslag om farmakonomer i kommunerne, medicingennemgang ved sektorovergang, mindst en gang om året, og mere samarbejde på tværs af sektorer er alt sammen elementer for en bedre løsning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I Danske Seniorer savner vi dog, at der sættes skarpt på de ældre selv, og hvordan de i højere grad selv kan tage kontrollen over deres eget medicinforbrug. 

Ældre vil som alle andre helst selv være herre i eget liv, og skal vi have gjort op med overmedicinering og fejlmedicinering, skal de ældre selv inddrages. Det kan rigtigt mange af dem nemlig godt – hvis de får lidt hjælp.

Det er også i foreningerne, at man kan nå mange pårørende, som også spiller en stor rolle i multisyge ældres liv.

Katrine Lester
Direktør, Danske Seniorer

Et kørekort til lægemidler
Rigtigt mange fejl opdages jo, fordi patienten selv råber op, enten fordi de oplever bivirkninger, eller fordi de undrer sig over deres medicin. 

Det er klart, at nogle patienter ikke kan råbe op – for eksempel demente – men mange medicinbrugere vil gerne være mere medbestemmende og have en større forståelse for deres egen behandling. Og det kan rent faktisk minimere fejl.

Det er ikke helt nemt for os almindelige mennesker at finde rundt i vores medicin. Sundhedsprofessionelle er trænet til det gennem mange års uddannelse, men i sidste ende er det ofte os uden sundhedsuddannelse, der håndterer vores egen medicin. 

Derfor er det en del af løsningen at klæde almindelige mennesker bedre på til at vide mere og til at stille spørgsmål, undre sig og råbe højt, når medicinen skal indtages.

I Danmark skal man have kørekort for at kunne køre bil, og i skolen får børn symaskinekørekort for at markere, at nu kan de sandelig sy. Men der er ikke noget tidspunkt i vores liv, hvor vi bliver undervist i lægemidler.

Det er en mærkværdighed, når man tager i betragtning af, at rigtig mange af os bruger lægemidler – håndkøbs-, recept- og naturlægemidler – og at korrekt brug af lægemidler betyder mere for vores livskvalitet end vores evne til at håndtere en symaskine.

Brug seniorforeningerne
Det er jo en opgave for lægen med receptblokken, hjemmesygeplejen og apoteket, der udleverer medicinen, vil nogen måske indvende. 

Og ja, både læger og apotekspersonale har en stor opgave med at fortælle om medicinen, bivirkninger, og hvordan man opdager fejl eller uhensigtsmæssigheder som medicinbruger. Men det er tydeligvis ikke nok, og den information, man får om det enkelte lægemiddel, kan ikke stå alene. 

Der er brug for at hæve det generelle vidensniveau omkring lægemidler i befolkningen, og naturligvis især hos kronikere og multisyge, hvoraf mange er ældre.

En løsning kunne være at tilbyde undervisning i lægemidler og deres virkninger gennem landets mange seniorforeninger. Her samles mange seniorer til foredrag og vidensudveksling, og det er oplagt at tage udgangspunkt i foreningslivet for at nå bredt ud. 

Læs også

Skadelige sundhedsinformationer
Det er også i foreningerne, at man kan nå mange pårørende, som også spiller en stor rolle i multisyge ældres liv, og som kan være de første til at opdage, når ældre mistrives, og forkert medicin kan være årsagen.

I disse år er der meget fokus på den udokumenterede sundhedsinformation, som mange finder på internettet. Noget af det er ufarligt, men det kan i værste tilfælde være skadeligt.

Ældre er også internetbrugere, og de udveksler også erfaringer om deres medicin med hinanden. 

Alene af den grund er der brug for en indsats for at gøre os alle sammen klogere på lægemidler og på, hvornår vi skal kontakte lægen, hjemmesygeplejen eller apoteket og bede om hjælp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Lester

Direktør, Danske Seniorer
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni.)

0:000:00