Debat

Tre organisationer: Manglende HPV-vaccine til drenge øger uligheden i sundhedsvæsenet

HPV-vaccinen er vigtig, når det kommer til at forebygge kræft hos unge. Det undrer, at den offentlige finansiering af vaccinationstilbuddet til unge drenge ikke var med i finanslovsaftalen for 2022, skriver Lars Christian Østergreen, Dorthe Boe Danbjørg og Mette Lolk Hanak. 

Da finansloven blev præsenteret, var HPV-vaccinationstilbuddet til drenge ikke med. Det må være en forglemmelse, skriver Lars Christian Østergreen, Dorthe Boe Danbjørg og Mette Lolk Hanak. 
Da finansloven blev præsenteret, var HPV-vaccinationstilbuddet til drenge ikke med. Det må være en forglemmelse, skriver Lars Christian Østergreen, Dorthe Boe Danbjørg og Mette Lolk Hanak. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dorthe Boe Danbjørg
Lars Christian Østergreen
Mette Lolk Hanak
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Indtil årets udgang kan drenge i alderen 15 til 17 år samt transpersoner og mænd, der har sex med mænd op til 25 år, blive gratis HPV-vaccineret og dermed beskyttet mod HPV-relateret kræft. Men fra 2022 er det slut, for ordningen røg ud med årets finanslovsaftale.

Det mener vi i Aids-Fondet, Dansk Sygeplejeråd og Kræftens Bekæmpelse er en kæmpe fejl. Det har ikke bare konsekvenser for den enkelte, der bliver ramt af kræft. Det har samfundsøkonomiske konsekvenser, og det øger uligheden i sundhed.

HPV-vaccinen er den eneste vaccine, som vi har mod kræft. Den virker, og de unge vil gerne have den. Et studie fra 2017 viste et fald i kønsvorter på 35 procent for de 16- til 40-årige og betydeligt færre kræfttilfælde.

Når tilbuddet om HPV-vacciner bortfalder til de grupper, der blev glemt, da vaccinen kom, så er det ulighedsskabende

Lars Christian Østergreen, Dorthe Boe Danbjørg og Mette Lolk Hanak
Direktør i Aids-Fondet, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse

Udgiften for at vaccinere de unge drenge vil ligge mellem 40 til 70 millioner plus udgiften til unge mænd og transpersoner på 15 millioner over de næste tre år. En samlet udgift, der svarer til en dags covid-19-tests i dagens Danmark.

Gruppen af transpersoner og mænd, der har sex med mænd, var med i en særlig catch-up-ordning, fordi de har 30 til 40 gange større risiko for at udvikle HVP-relateret analkræft end generelbefolkningen.

I 2017 konkluderede Sundhedsstyrelsen, at vaccination af netop denne gruppe er mere omkostningseffektivt end vaccination af alle generelt.

Betaling for HPV-vaccine skaber mere ulighed

Vi står derfor uforstående overfor, at man vælger at sløjfe et tilbud, som er en meget afgrænset udgift, og som har en klar udløbsdato: Dermed tabes nemlig drenge fra 14 til 17 år, transpersoner og mænd, som har sex med mænd, hvis ikke fejlen rettes.

HPV-vaccine til disse grupper er en helt åbenlys og enkel måde at forebygge kræft frem for behandling. Lad os holde fast i den. Når tilbuddet om HPV-vacciner bortfalder til de grupper, der blev glemt, da vaccinen kom, så er det ulighedsskabende.

Det er ulighed mellem kønnene. Det er ekskluderende for LGBT+-personer, der på grund af deres seksualitet er i en højrisikogruppe. Og det er også en social ulighed mellem dem, der har råd til at betale for den dyre vaccine, og dem, der ikke har.

Der er kun gode argumenter for, at tilbuddene fortsætter. Derfor kan vi ikke andet end tro, at det er en forglemmelse, at HPV-vaccination ikke er med i årets finanslovsaftale.

Vi i Aids-Fondet, Dansk Sygeplejeråd og Kræftens Bekæmpelse håber, at politikerne får sikret tilbuddet også fremadrettet. For vores drenge og unge mænd, for samfundsøkonomien og for at sikre, at vi har et lige sundhedssystem for alle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Lolk Hanak

Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse
cand.comm.

Dorthe Boe Danbjørg

Forkvinde, Dansk Sygeplejeråd
ph.d. i sundhedsvidenskab (Syddansk Uni. 2015), cand.cur. (Aarhus Uni. 2007), sygeplejerske (Odense Sygeplejeskole 2000)

Lars Christian Østergreen

Direktør, Aids-Fondet
BA, dansk og litteratur (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00