Sundhedsreform kommer tidligst i november

REFORM: Løkkes længe ventede sundhedsreform kommer hverken i uge 43 eller 44, erfarer Altinget.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Lars Løkke Rasmussen (V) har varslet den største sundhedsreform i ti år og flere gange annonceret, at det konkrete forslag kommer kort efter efterårsferien, ligesom sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tidligere i oktober har sagt, at sundhedsaktører skal holde øje med reformen omkring uge 43 eller 44. 

Det lader nu til, at tidsplanen er skredet, erfarer Altinget.

Ifølge kilder forventes en præsentation af sundhedsreformen formentlig tidligst i uge 45.

Udvalg på arbejde
Sundhedsreformen er tænkt som en del af regeringens store reform af hele den offentlige sektor – også kaldet Sammenhængsreformen. I regeringens nyeste udgivelse om denne hedder det, at regeringen vil skabe "et stærkere og mere sammenhængende sundhedsvæsen tættere på borgerne".

Ved et pressemøde sidst i august oplyste statsministeren, at regeringen har nedsat et ministerudvalg, som skal forberede sundhedsreformen. Her sidder – foruden sundhedsministeren og statsministeren selv – økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), finansminister Kristian Jensen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Et par uger efter kunne Altinget fortælle, at Lars Løkke Rasmussen diskret har nedsat et sekretariat i Finansministeriet. Sekretariatet består af udlånte embedsmænd fra Sundhedsministeriet og Finansministeriet og ledes af tidligere direktør i Ankestyrelsen Thorkil Juul. Thorkil Juul har en fortid som embedsmand i både Velfærdsministeriet og det daværende Indenrigs- og Sundhedsministerium.

Længe undervejs
Planerne for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen har været længe undervejs.

I første omgang blev anbefalingerne fra et udvalg for det nære sundhedsvæsen forsinket fra 2016 til 2017. Derefter var arbejdet tilsyneladende på standby, sandsynligvis blandt andet på grund af de langstrakte forhandlinger med PLO om en ny overenskomst og forårets overenskomstforhandlinger.

Til Folketingets afslutningsdebat i juni slog Løkke imidlertid fast, at regeringen efter sommerferien vil lancere den mest omfattende sundhedsreform siden nullerne.

I i sin åbningstale 2. oktober løftede han sløret for den første smagsprøve fra udspillet, da han lancerede ideen om at etablere 21 såkaldte sundhedsfællesskaber, en ny form for samarbejdsorgan mellem kommuner, praktiserende læger og sygehuse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion