Flere sager vil lande på ministerens bord med ny sundhedsaftale

SUNDHEDSREFORM: Landspolitikere vil ikke længere kunne dukke sig for møgsager om prioritering i sundhedsvæsenet, når regionsrådene lukkes. Vigtige lokale beslutninger vil rykke til København, advarer Socialdemokratiet.

Kristian Thulesen Dahl (DF) glæder sig over nedlæggelsen af regionsrådene. 
Kristian Thulesen Dahl (DF) glæder sig over nedlæggelsen af regionsrådene. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Nu får vi fuldt spot på, hvad der foregår, og et tydeligt politisk ansvar, så faktisk får vi mere demokrati.

Kristian Thulesen Dahl (DF)

Skal personalet på røntgenafdelingen i Tarm flytte til Herning, selvom det betyder længere ventetider for en række patienter? Og er det rimeligt at lukke 20 medicinske sengepladser i Hobro for at få budgettet til at hænge sammen?

Den slags spørgsmål vil fremover kunne lande hos sundhedspolitikerne på Christiansborg, hvis blå bloks sundhedsaftale bliver til virkelighed. 

"Langt flere sager vil ende på ministerens bord," siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Vive.

Dokumentation

NYE POLITISK UDPEGEDE BESTYRELSER

Fem statslige sundhedsforvaltninger
Regionsrådene nedlægges, men den administrative regionale struktur opretholdes med de nuværende geografiske inddelinger.

I stedet for et folkevalgt råd indsættes en driftsansvarlig bestyrelse, som udpeges af sundhedsministeren.

Bestyrelsen for Sundhedsvæsnet Danmark
Der oprette en ny national myndighed – Sundhedsvæsen Danmark – der skal være en drivkraft for udviklingen af sundhedsvæsenet.

Rammerne og retningen for Sundhedsvæsen Danmarks arbejde fastsættes i en årlig, national udviklingsplan, som forhandles med regeringen. Bestyrelsen for Sundhedsvæsen Danmark vil blandt andet også skulle forhandle den årlige økonomiske ramme med regeringen.

Bestyrelsen skal bestå af 11 medlemmer, som udpeges af regeringen. Sundhedsvæsen Danmark vil få en bestyrelse udpeget af regeringen. Formændene for de fem sundhedsforvaltninger er fødte medlemmer i bestyrelsen, som herudover vil bestå af en formand, ét medlem udpeget efter forslag fra patientforeningerne samt fire øvrige medlemmer, for eksempel med sundhedsfaglige eller juridiske kompetencer.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00