Løkke: Regionslukninger var ikke Venstres idé

REGIONER: Lars Løkke har onsdag og torsdag lagt afstand til den lukning af regionerne, der var en del af VLAK-regeringens sundhedsreform. Løkke nævner også, at Venstre nu står frit. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, lægger nu afstand til en central del af den sundhedsreform, han i sidste del af sin regeringsperiode satte alt ind på at forhandle hjem.

Det skete onsdag aften i det politiske talkshow 'Lippert' på TV 2 News. 

Her blev Løkke interviewet om den aktuelle uro om formandskabet i Venstre. Uroen kulminerede tirsdag aften, da Venstres 23 hovedbestyrelsesmedlemmer i Region Midtjylland opfordrede Lars Løkke og Kristian Jensen til at træde tilbage.

Løkke mener, at utilfredsheden skyldes de beslutninger, der blev truffet, da Venstre sad i regering:

Det var sådan set ikke Venstres hovedopfindelse, at de skulle lukkes, men det var det, der kunne binde os sammen i den daværende regering sammen med Dansk Folkeparti.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Formand for Venstre

”Der er ingen tvivl om, at der er dele af Venstres bagland, der har følt sig kørt over i noget af den politik, vi har stået for, mens vi var i regering. Et konkret eksempel på det er hele spørgsmålet om regioner, hvor vi jo for at lave kompromiser mellem os selv, Liberal Alliance og De Konservative i regeringen og over til Dansk Folkeparti laver et sundhedsreformudkast, hvor regionerne er ude af spillet. Det er der rigtig mange i vores bagland, der har været kede af," sagde Løkke.

Samme budskab havde han med i et interview med DR Nyheder. Her sagde han om forslaget om at lukke landets fem regioner:

"Det var sådan set ikke Venstres hovedopfindelse, at de skulle lukkes, men det var det, der kunne binde os sammen i den daværende regering sammen med Dansk Folkeparti."

En ny situation
Lars Løkke antydede også, at Venstre nu, hvor partiet ikke længere er i regering, kan have en anden holdning til regionslukninger:

"Vi har betalt en pris for at være i regering, men nu står vi i en ny situation, hvor vi er fri af det," sagde han i talkshowet 'Lippert' og fortsatte:

"Det er også derfor, jeg synes, at det er så ærgerligt, hvis vi ikke bruger den her situation, hvor vi nu har frigjort os af det her, til at komme videre.”

Ballade fra starten
Allerede omkring årsskiftet var der ballade i Venstre, da det stod klart for baglandet, at regeringen havde tænkt sig at foreslå en nedlæggelse af regionerne som en del af udspillet til en sundhedsreform.

Venstres fem gruppeformænd sendte i starten af januar på vegne af 54 folkevalgte regionsrådsmedlemmer et brev til Løkke med en bøn om at frede regionerne. 

Også formanden for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), måtte kæmpe mod sine egne. Hun advarede blandt andet om, at en afskaffelse af det folkevalgte element kunne koste vælgere i Fyn og Jylland ved et folketingsvalg, og holdt hele vejen igennem forløbet om sundhedsreformen fast i sin kritik af regionslukninger.

Også flere folketingsmedlemmer – deriblandt tidligere gruppeformand Søren Gade (V) – gjorde det under debatten klart, at de var imod en lukning af regionerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00