Nyt fokus på "stille pandemi" i EU

Antibiotikaresistens er en af vor tids største sundhedstrusler, men interessen for emnet har været begrænset i EU. Det ønsker Sverige at ændre på og bruger nu sin rolle som EU-formandsland til at rejse spørgsmålet. "På den lange bane er det det moderne sundhedsvæsen, der er på spil," siger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Antibiotikaresistens forventes at overhale kræft som den anden hyppigste dødsårsag i verden inden 2050. I EU er det skyld i 33.000 dødsfald hvert år. 
Antibiotikaresistens forventes at overhale kræft som den anden hyppigste dødsårsag i verden inden 2050. I EU er det skyld i 33.000 dødsfald hvert år. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix
Charlotta Asplund Catot

Sundhedsminister Sophie Løhde (V), EU’s sundhedskommissær, Stella Kyriakides, og Verdenssundhedsorganisationens europæiske chef, Hans Kluge, er på talerlisten i Stockholm, når EU’s ministre mandag og tirsdag sætter et skæbnesvangert emne på sundhedsområdet i fokus.

Sammen med højtstående embedsmænd og sundhedseksperter er ministrene i gang med over to dage at drøfte, hvordan EU bedre kan bekæmpe antimikrobiel resistens, navnlig antibiotikaresistens.

Mødet er en del af Sveriges ambition om at intensivere EU's arbejde med spørgsmålet under landets seks måneder som EU-formandsland. Truslen fra antibiotikaresistens – ofte kaldet den stille pandemi – bliver mere og mere akut, mener mødets vært, den svenske socialminister Jakob Forssmed (KD).

0:000:00