Sygehuse i gang med aflysninger: Går hårdt ud over ortopædkirurgi

Sygeplejerskernes strejke kommer især til at gøre ondt på patienter med lidelser i knogler, led og muskler, da ortopædkirurgien rammes hårdt af aflysninger, ifølge tre sygehusdirektører. Direktør i Gigtforeningen mener, corona-nedlukning og strejke er "en utrolig uheldig kombination".

Sygeplejerskernes strejke betyder, at afviklingen af de operationer, der blev udskudt på grund af corona, sættes i stå.
Sygeplejerskernes strejke betyder, at afviklingen af de operationer, der blev udskudt på grund af corona, sættes i stå.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Efter det mandag stod klart, at 5.300 sygeplejersker højst sandsynligt skal strejke fra lørdag, er landets sygehuse gået i gang med at kontakte patienter for at aflyse behandlinger.

Aarhus Universitetshospital begynder at aflyse aktivitet fra onsdag, og patienter bliver aflyst med tre dages varsel. Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg kalder det "en relativt ligetil organisatorisk opgave".

"Vi har prøvet det før, så vi fik allerede efter første afstemning vores nødberedskab på plads," siger han og fortæller, at sygehuset har oprettet en taskforce, som holder møde hver anden dag, så længe konflikten kører.

Poul Blaabjerg understreger, at konflikten er varslet og efter reglerne, men at det giver særlige udfordringer, at den ligger i forlængelse af corona-krisen:

"Den største udfordring er, at vi har nogle patienter, som har ventet på en behandling eller operation, og som oplever, måske for anden gang, at blive udskudt. Det er en frygtelig ærgerlig situation, ikke mindst fordi vi har en pukkel i forvejen og var rigtig godt i gang med at afvikle den," siger han.

I Region Sjælland er en lang række afdelinger på Slagelse Sygehus udtaget til strejke. 

Her regner sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen med, at man udsætter behandlinger for patienter, der ikke er livs- eller førlighedstruede. Også her aflyses et par dage frem i tid:

"Vi vil gerne give folk et rimeligt varsel, men vi vil omvendt ikke aflyse og udsætte mere end højst nødvendigt, så vi kan komme hurtigt tilbage til normal igen, hvis konflikten afblæses."

Samme melding kommer fra OUH, hvor hele 23 afdelinger og afsnit er berørt af strejken:

"Vi gør, hvad vi kan for at tage os godt af vores patienter. Vi udskyder med et par hverdages varsel, så vi ikke forstyrrer patienterne unødigt," siger sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen.

Ferie kan give hale på konflikten
Ifølge Niels Reichstein Larsen er der tale om en stor administrativ opgave:

"Det er en stor opgave ude på afdelingerne, da der foretages en individuel lægelig vurdering af hver planlagt patient. Det er afdelingerne meget effektive til, men når der er behov for at kontakte patienterne, bruger vi lang tid på at få fat i dem," siger han.

I Odense er man også opmærksom på, at det ikke er første gang, man beder medarbejderne om at rykke rundt i kalenderen:

"Nu har vi i flere omgange skullet lave om på programmet af forskellige årsager. Det går først og fremmest ud over patienterne, men det giver da også ekstra bøvl for vores sekretariater og planlæggere, for det er en stor opgave at droppe halvdelen af programmet på et ambulatorie. Så det støtter vi op om, så godt vi kan," siger Niels Nørgaard Pedersen.

Halen efter en konflikt kan blive lang, fordi der er mange, der skal afvikle ferie, og det kan give os en dårlig rytme hen over tredje kvartal.

At strejken falder i en periode, som samtidig er højsæson for ferieafvikling, kan give ekstra udfordringer.

"Nedgang i forbindelse med ferien er ikke i sig selv et problem. Men vi kommer til at mærke det ved, at de sygeplejersker, hvis ferie bliver udskudt, skal afvikle ferie på et senere tidspunkt. Så halen efter en konflikt kan blive lang, fordi der er mange, der skal afvikle ferie, og det kan give os en dårlig rytme hen over tredje kvartal," siger Poul Blaabjerg.

Ingen af de hospitalsdirektører, vi har talt med, har dog haft behov for at gribe ind i medarbejdernes planlagte ferie for at kunne oprette nødberedskab.

"Der er vi ikke endnu. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at personalet kan holde den ferie, de har planlagt," siger Niels Reichstein Larsen.

Ortopædkirurgi hårdt ramt
Alle tre hospitalsdirektører peger på ortopædkirurgi som et område, der i særlig grad påvirkes af strejken.

"Ortopædkirurgi er helt klart hårdt ramt. Der er jo behandlinger, der har været udskudt på grund af corona, og som nu risikerer at blive udsat igen. Sådan noget som planlagt udskiftning af et knæ eller en hofte. Så det er ikke sjovt," siger Niels Reichstein Larsen.

På OUH er det ortopædkirurgiske ambulatorium udtaget til konflikten. Og det medfører massive aflysninger, siger Niels Nørgaard Pedersen:

"Selvom det samlet set er 12-15 procent af vores sygeplejersker, der er udtaget, så betyder det, at cirka halvdelen af undersøgelserne skal aflyses. Og det operative område er ikke udtaget, men det er vores opvågningssygeplejersker, så vi kommer også til at køre på halv kraft på ortopædkirurgisk dagkirurgi."

Store smerter længe
På Aarhus Universitetshospital vil aflysningerne også gå ud over nogle af de samme patienter, som allerede er blevet udskudt én gang på grund af nedgangen i aktivitet under anden bølge af corona.

Her er blandt andet ortopædkirurgisk afdeling og sengeafsnit samt dagkirurgi udtaget.

Det er områder, hvor man har knoklet for at indhente den pukkel af ventende patienter, der er opstået under de corona-relaterede aflysninger, fortæller Poul Blaabjerg. Han vurderer, at AUH vil blive nødt til at køre med lørdagsaktivitet et godt stykke ind i 2022 for at afvikle puklen efter både corona og en sygeplejerskestrejke.

"Hvis man skal have ventetiden ned igen, handler det i høj grad om at kunne stille fulde hold til at drive operationsafsnit om lørdagen, og det går jo så i stå nu," siger Poul Blaabjerg. 

At der endnu engang udskydes forundersøgelser og behandlinger inden for ortopædkirurgi vækker frustration i Gigtforeningen, hvor mange patienter oplever konsekvenser af aflysningerne. Direktør Mette Bryde Lind kalder corona-nedlukningen og sygeplejerskekonflikten "en utrolig uheldig kombination":

"Mange patienter kan nok godt forstå, hvorfor der er en strejke, men det er patienter, der har levet med store smerter længe, og mange er sygemeldte," siger hun og peger på, at udskydelserne især rammer rygpatienter og patienter med artrose, som skal have skiftet knæ og hofter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Blaabjerg

cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

Niels Nørgaard Pedersen

Adm. sygehusdirektør, Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus
cand.scient.oecon. (Odense Uni. 1992)

Niels Reichstein Larsen

Sygehusdirektør, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, Hospitalsdirektør, Bornholms Hospital

0:000:00