Debat

Sygeplejeråd og professor: Forskningsreserve bør kickstarte forskning i sundhedsvæsenet

Forskning skal ses som en investering, der kan vise os nye tilgange og metoder til brug i eksempelvis sundhedsvæsenet. Desværre forskes der meget lidt i det kommunale sundhedsvæsen, og det bør der rettes op på, skriver Dorthe Boe Danbjørg og Annelise Norlyk.

Der mangler i dag viden om den sygepleje, der udføres i borgerens eget hjem og andre kommunale sundhedsindsatser, skriver Dorthe Boe Danbjørg og Annelise Norlyk.<br>
Der mangler i dag viden om den sygepleje, der udføres i borgerens eget hjem og andre kommunale sundhedsindsatser, skriver Dorthe Boe Danbjørg og Annelise Norlyk.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dorthe Boe Danbjørg
Annelise Norlyk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan forebygger vi bedst indlæggelser gennem de lokale akutfunktioner? Kan flere specialiserede opgaver flyttes ud i borgerens hjem? Og hvordan styrker vi sygeplejen til psykisk og socialt sårbare borgere i deres eget hjem?

Dette er blot nogle af de områder, hvor vi har brug for at blive klogere, og hvor forskning kan være med til at styrke både kvaliteten og udnyttelsen af ressourcerne i det offentlige sundhedsvæsen.

Desværre bliver der forsket meget lidt i det kommunale sundhedsvæsen, og desværre gælder ulighed i sundhed også på forskningsområdet, hvor visse sygdomme og sundhedsydelser bliver forsømt i forhold til forskningsbaseret viden.

Vi opfordrer til at kickstarte forskningen i det nære sundhedsvæsen, så vi sikrer, at de kommunale sundhedsopgaver hviler på et fagligt vidensgrundlag og hele tiden udvikles

Dorthe Boe Danbjørg og Annelise Norlyk
Hhv. næstforkvinde, Dansk Sygeplejeråd og professor, Aarhus Universitet

Det er der lige nu mulighed for at rette op på ved at lave en prioriteret indsats i forbindelse med de aktuelle forhandlinger om forskningsreserven.

Forskning i sygepleje er en investering
Forskning er ikke en udgift, men en investering. Forskning viser nye tilgange og metoder til for eksempel bedre sammenhæng i patient- og borgerforløb, styrkelse af patientsikkerheden og bedre udnyttelse af ressourcerne.

Vi opfordrer til at kickstarte forskningen i det nære sundhedsvæsen, så vi sikrer, at de kommunale sundhedsopgaver hviler på et fagligt vidensgrundlag og hele tiden udvikles. Der er i den forbindelse brug for flere ting.

Der er for det første brug for national finansiering. På den korte bane er der brug for en ekstraordinær økonomisk prioritering, som kan kickstarte en borgernær forskning i det kommunale sundhedsvæsen. I et mere langsigtet perspektiv bør der fremadrettet øremærkes midler til forskning i et samlet sundhedsvæsen, med et særligt fokus på at løfte det kommunale sundhedsvæsen.

For det andet er der brug for et forpligtende forskningssamarbejde. Der bør etableres et forpligtende forskningssamarbejde mellem universiteter, regioner/hospitaler, professionshøjskoler og kommuner, som styrker forskningsmiljøer og tværsektorielt samarbejde. Det tværsektorielle patientforløb skal understøttes af tværfaglig viden og tværorganisatorisk samarbejde.

Forskning i kommunerne bør være en politisk prioritering, da det kan være med til at bane vejen for forandringer, når praksis ikke fungerer eller kalder på bedre løsninger

Dorthe Boe Danbjørg og Annelise Norlyk
Hhv. næstforkvinde, Dansk Sygeplejeråd og professor, Aarhus Universitet

For det tredje er der brug for et nationalt videncenter på det kommunale område målrettet borgernær sygepleje. Formålet er at indsamle, oversætte og formidle viden, der skal styrke kvaliteten i kommunale sundhedsopgaver. 

Forskningsreserven kan rette op på skævvridning
Forskning i kommunerne bør være en politisk prioritering, da det kan være med til at bane vejen for forandringer, når praksis ikke fungerer eller kalder på bedre løsninger.

Som det er i dag, mangler der viden om den sygepleje, der udføres i borgerens eget hjem og andre kommunale sundhedsindsatser. Samtidig løfter kommunerne flere komplicerede opgaver, fordi stadig flere sundhedsydelser flyttes ud i kommunerne og borgerens eget hjem. Der er derfor behov for, at sundhedsindsatserne i kommunerne understøttes med forskningsbaseret viden – ligesom i det regionale sundhedsvæsen.

Politikerne har nu en oplagt mulighed for at sikre et bredere fokus i fordelingen af midler til forskning og for at få indhentet det store forsknings- og vidensefterslæb i det nære sundhedsvæsen. Det opfordrer vi til at have med i de aktuelle forhandlinger om forskningsreserven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Boe Danbjørg

Forkvinde, Dansk Sygeplejeråd
ph.d. i sundhedsvidenskab (Syddansk Uni. 2015), cand.cur. (Aarhus Uni. 2007), sygeplejerske (Odense Sygeplejeskole 2000)

Annelise Norlyk

Professor, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Ph.d. i sygepleje (Aarhus Uni. 2009), cand.cur. (Aarhus Uni. 2004), sygeplejerske

0:000:00