Analyse af 
Søren Elkrog Friis

Sygeplejerskernes vigtigste kamp foregår i FH - ikke i Forligsinstitutionen

Tiden tæller hastigt ned i Forligsinstitutionen. En konflikt virker uundgåelig, hvis sygeplejerskerne står fast på kravet om trepartsforhandlinger. Men modvilje fra sværvægterne i FH kan stå i vejen for det regeringsindgreb, sygeplejerskerne håber på.

Sygeplejerskernes formand Grete Christensen kræver trepartsforhandlinger om ligeløn. De største modstandere findes ikke i Forligsinstitutionen, hvor hun forhandler lige nu, men blandt tunge FH-forbund som 3F, HK og Dansk Metal, som udgør rygraden i regeringens politiske bagland. 
Sygeplejerskernes formand Grete Christensen kræver trepartsforhandlinger om ligeløn. De største modstandere findes ikke i Forligsinstitutionen, hvor hun forhandler lige nu, men blandt tunge FH-forbund som 3F, HK og Dansk Metal, som udgør rygraden i regeringens politiske bagland. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Uret tikker hastigt ned mod den konflikt, som Dansk Sygeplejeråd har varslet fra den 21. maj. Efter 14 dages forhandlinger i Forligsinstitutionen er der fortsat ikke fundet en løsning.

Forhandlingerne fortsætter onsdag, og selv om det er svært at vide, hvad der foregår bag de lukkede døre på Sankt Annæ Plads, er det åbenlyst, at forligsmand Lise-Lotte Nilas kan få overordentlig svært ved at strikke et kompromis sammen, som kan afblæse konflikten.

Den økonomiske ramme ligger fast, og er i praksis forseglet med de mange forlig for andre offentlige faggrupper, som allerede er indgået og vedtaget ved urafstemninger. Derfor hverken kan eller vil KL og Danske Regioner imødekomme sygeplejerskernes hovedkrav om mærkbare lønstigninger.

0:000:00