Debat

Mai Villadsen: Klimarådet slår fast, at klimaet ikke reddes med kampagner, kronikker og nytårstaler

Med Klimarådets statusrapport er regeringen tvunget til vise, at de faktisk vil klimaet og den grønne omstilling. Ikke kun når der skal skrives kronikker eller holdes nytårstaler, men også når der skal tages svære beslutninger, skriver Mai Villadsen. 

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Mai Villadsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den vedtagne politik lever ikke op til klimalovens mål, og viser hverken vejen til klimalovens mål om 70 procent reduktion i 2030 eller 2025-målet.

Det er den nedslående konklusion i Klimarådets årlige statusrapport, som netop er offentliggjort.

Det tager vi i Enhedslisten dybt alvorligt, for regeringen sidder på et historisk grønt mandat, der kræver, at de mange grønne ord og løfter omsættes til handling.

Der er også lyspunkter i rapporten, for det går heldigvis den rigtige vej. Men det går alt for langsomt.

Læs også

Derfor må Klimarådets statusrapport være et afgørende ”wake up call” til Mette Frederiksen og regeringen. Rapporten slår nemlig fast, at klimaet ikke reddes med kampagner, kronikker og nytårstaler, men kun med målrettet, beslutsom og ambitiøs klimahandling.

For meget fokus på usikker og risikofyldt ny teknologi

Klimarådet understreger, hvad vi fra Enhedslisten gang på gang har sagt til regeringen: Vi kan ikke løse klimakrisen alene ved at satse på nye teknologier. Vi kan ikke være sikre på, hvor store reduktioner de reelt kan levere og hvilke andre udfordringer de vil bringe med sig.

Ny teknologi som CCS og PtX må aldrig stå alene.

Mai Villadsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Klimakrisen og dens konsekvenser har et omfang vi knap kan forstå, og krisen kan kun løses hvis vi sætter ind på alle fronter. Vi skal selvfølgeligt stoppe for al brug af fossile brændsler, vi skal udbygge den vedvarende energi massivt, og vi skal udvikle fremtidens løsninger – men uden at den nye teknologi bliver en sovepude for den helt nødvendige klimahandling her og nu. Ny teknologi som CCS og PtX må aldrig stå alene.

Regeringen skal vise sit værd i forhandlingerne om CO2-afgift

Det er nu, at regeringen bliver nødt til at vise, at de gerne vil klimaet. Det kræver at regeringen tager forhandlingerne om en høj, ensartet CO2-afgift seriøst, og med fornyet styrke tager et alvorligt blik på landbrugets udledninger, som Klimarådet også fremhæver. På det punkt gik efterårets landbrugsaftale slet ikke langt nok.

I Enhedslisten ser vi også gerne, at der sættes målrettet ind mod investeringer i fossil infrastruktur. Vi kræver at kul og gas udfases fra industrien hurtigst muligt og at vi politisk sikrer en målrettet indsats for elektrificering alle de steder, hvor det er muligt.

Det er nu, at regeringen bliver nødt til at vise, at de gerne vil klimaet. Det kræver at regeringen tager forhandlingerne om en høj, ensartet CO2-afgift seriøst.

Mai Villadsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Lige nu står vi i en enorm alvorlig politisk situation internationalt. Situationen viser med al tydelighed, at vi i Danmark og EU må gøre os uafhængig af fossile brændsler fra Rusland. Det kræver omfattende investeringer i vedvarende energi og klare prioriteringer væk fra fossil energi.

Regeringen bør vise vejen til 2025-målet nu

En alvorlig konklusion i Klimarådets rapport er også, at regeringen ikke har vist vejen til at leve op til 2025-målet. Det haster.

Regeringen har pligt til at sikre, at vi som minimum indfrier 2025-målets krav om mindst 50 procent reduktion.

Indtil videre har regeringen nølende udskudt de største beslutninger. Derfor er det heller ikke godt nok, hvis en høj, ensartet CO2-afgift først træder i kraft i 2025. Den skal selvfølgeligt besluttes og indfases hurtigst muligt.

Der bør indføres forbud mod afbrænding af kul og koks i industrien og der skal gøres meget mere for at udfase private olie-, gas- og biomassefyr.

Mai Villadsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Enhedslisten mener derudover, at der bør indføres forbud mod afbrænding af kul og koks i industrien og at der skal gøres meget mere for at udfase private olie-, gas- og biomassefyr. Tempoet skal op.

Det er samtidigt altafgørende, at vi får sikret stabile rammer for udbygningen af vedvarende energi i Danmark, både af sol og vind. Det kommer til at kræve store investeringer i elnettet og en klar politisk retning. Det har vi i Enhedslisten mange gange understreget overfor regeringen, og det vil vi blive ved med.

Derudover bør regeringen stoppe for store og forurenende anlægsprojekter som Kattegatbroen, Lynetteholmen og de mange motorveje, der skal til at bygges de kommende år. Det hænger simpelthen ikke sammen.

Der skal handles nu

Klimarådets opråb til regeringen er fuldstændig klart: Der skal handles nu.

Det er vi i Enhedslisten fuldstændig enige i. Derfor ser vi meget frem til, at statsministeren og hele regeringen tager de grønne ambitioner med ind i forhandlingslokalerne, så det ikke længere kun er os i Enhedslisten, de andre støttepartier, klimaaktivisterne og de mange bekymrede unge, der skal holde regeringen fast på de grønne løfter.

I Enhedslisten vil vi gøre alt hvad vi kan for at fastholde presset på regeringen. Vi ser frem til at opleve et fornyet ambitionsniveau i den kommende tids mange vigtige klimaforhandlinger.

Med Klimarådets statusrapport er regeringen tvunget til vise, at de faktisk vil klimaet og den grønne omstilling. Ikke kun når der skal skrives kronikker eller holdes nytårstaler, men også når der skal tages svære beslutninger. De kan ikke løbe fra ansvaret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00