Færre danske unge får en ungdomsuddannelse

STATISTIK: Færre unge fik i 2008 en ungdomsuddannelse end for ti år siden, og Danmark er nu på 17. pladsen ud af 32 lande. Oppositionen beskylder regeringen for at være den direkte årsag til placeringen.
Marie Dissing Sandahl

For mange unge falder ned mellem de gymnasiale og de erhvervsfaglige uddannelser i dag. Der er en gruppe unge, som ikke passer til nogen af de to. Derfor er det svært at komme udenom at lave noget helt andet, hvis politikerne vil påtage sig et reelt ansvar for at nå 95 procents-målet.

Palle Rasmussen
Professor, Aalborg Universitet
Danske unge sakker agterud i forhold til andre sammenlignelige lande, når det kommer til antallet af unge, som får en ungdomsuddannelse. I 2008 fik 78 procent af en ungdomsårgang en ungdomsuddannelse, mens det ti år tidligere var 79 procent. Det viser OECD-opgørelsen "Education at a Glance".

Dermed er Danmark rykket fra en 9. plads i 1998 til en 17. plads i 2008 på listen over de 32 lande, som er med i OECD-undersøgelsen fra i år. Det viser en opgørelse lavet af KL's blad Momentum. Dermed er Danmark overhalet af lande som Tjekkiet og Polen og det ene af to vestlige lande, hvor uddannelsesniveauet er dalet efter ti år.

Udviklingen peger på, at den danske uddannelsespolitik skal ændres markant, mener Palle Rasmussen, som er professor i uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet.

"For mange unge falder ned mellem de gymnasiale og de erhvervsfaglige uddannelser i dag. Der er en gruppe unge, som ikke passer til nogen af de to. Derfor er det svært at komme udenom at lave noget helt andet, hvis politikerne vil påtage sig et reelt ansvar for at nå 95 procents-målet," siger han til Momentum.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00