Antorini siger ja til arabisk i gymnasiet

SPROG: Akademisk Studenterkursus får nu lov at udbyde arabisk som 2. fremmedsprog. Dansk Folkeparti er kritiske og forstår ikke, hvad Danmark kan bruge det til.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) giver nu gymnasierne mulighed for at udbyde arabisk som 2. fremmedsprog.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) giver nu gymnasierne mulighed for at udbyde arabisk som 2. fremmedsprog.Foto: Colourbox

Nu får eleverne på Akademisk Studenterkursus mulighed for at vælge arabisk i stedet for tysk, fransk eller et af de andre klassiske 2. fremmedsprog. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) har nemlig godkendt en treårig forsøgsordning med faget.

Godkendelsen kommer efter en længere debat om, hvorvidt gymnasierne må udbyde fremmedsprog som tyrkisk og arabisk på lige fod med de klassiske 2. fremmedsprog.

LÆS: Nej til tyrkisk som 2. fremmedsprog i gymnasiet

"De arabisktalende lande har stor økonomisk, men også politisk og kulturel betydning for Danmark. Det er derfor en fordel for os, at unge har et indgående kendskab til arabisk sprog og kultur," udtaler Christine Antorini.

Læs pressemeddelelsen fra Ministeriet for Børn og Undervisning her (eksternt link)

Der har tidligere været tvivl om, hvilke kriterier gymnasierne skulle leve op til for at få godkendt en forsøgsordning med et 2. fremmedsprog ud over de godkendte. Derfor har ministeriet nu udformet en række retningslinjer, gymnasierne kan søge ud fra.

Nu vil ministeriet blandt andet se på, hvilken økonomisk, politisk og kulturel betydning, sproget har for Danmark, når de vurderer, om en forsøgsordning med faget skal godkendes.

Læs retningslinjerne her (eksternt link)

DF: "Hvad får vi ud af det?"
Dansk Folkeparti har tidligere været meget kritiske i forhold til at udbyde ikke-europæiske sprog som 2. fremmedsprog i gymnasiet. Børne- og undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, er da også langt fra tilfreds med beslutningen og kræver at forsøget skal evalueres.

Han mener, at faget vil være modersmålsundervisning i forklædning.

"Jeg synes, det er noget pjat. Dem, der vil vælge det, er elever, som i forvejen taler arabisk derhjemme. Så får de et halvdårligt dansk, et halvdårligt engelsk og bliver i stedet gode til arabisk. Men hvem får noget ud af det? Hvor herre bevares, olien slipper jo op på et tidspunkt. Og hvad har de så?" siger han og understreger, at handlen mellem Danmark og Mellemøsten ikke er særlig omfattende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00