Elever kræver sanktioner mod ulydige skoler

UNDERVISNINGSMILJØ: Man skal kunne indføre sanktioner mod de skoler og gymnasier, som ikke lever op til undervisningsmiljøloven. Det mener Danske Skoleelever, efter en undersøgelse har vist, at landets skoler ser stort på lovgivningen. "Urealistisk," mener ekspert.
Per Bang Thomsen

Vi bliver nødt til at få en kontrolinstans ligesom Arbejdstilsynet, som kan sikre, at skolerne overholder de krav, som står i loven. Hvis ikke det er tilfældet, skal man kunne pålægge dem forskellige sanktioner såsom bøder eller andet. Det er jo helt galt, at så få skoler lever op til lovgivningen.

Vera Rosenbeck
Formand for Danske Skoleelever
Fakta
Om stikprøveundersøgelsen:

Ifølge en ny stikprøveundersøgelse, som Danske Skolelever har lavet blandt 150 af landets godt 1.500 folkeskoler, er det kun 45 skoler, som har en opdateret undervisningsmiljølovgivning på deres hjemmesider.

Ifølge undersøgelsen ser det værst ud på Sjælland og i hovedstadsområdet. På Sjælland er det blot fem ud af de i alt 30 skoler, som er blevet udvalgt, der lever op til kravet. I København og omegn er det kun syv ud af 30 skoler, som har en gyldig undervisningsmiljøvurdering.

Anderledes ser det ud i Midt- og Nordjylland, hvor mellem hver anden og hver tredje skole lever op til loven.


Kilde: Altinget | Uddannelse

Det skal være muligt at straffe de folkeskoler, som ikke lever op til undervisningsmiljøloven. Det mener formand for Danske Skoleelever, Vera Rosenbeck, efter Altinget | Uddannelse i sidste uge kunne fortælle, at kun hver tredje skole fulgte lovgivningen på området.

Ifølge en stikprøveundersøgelse var det blot 45 ud af 150 skoler, som havde en opdateret undervisningsmiljølovgivning på deres hjemmesider. Det er de ellers forpligtigede til ifølge loven, som blev vedtaget i 2001.

"Vi bliver nødt til at få en kontrolinstans ligesom Arbejdstilsynet, som kan sikre, at skolerne overholder de krav, som står i loven. Hvis ikke det er tilfældet, skal man kunne pålægge dem forskellige sanktioner såsom bøder eller andet. Det er jo helt galt, at så få skoler lever op til lovgivningen," siger Vera Rosenbeck til Altinget | Uddannelse.

Dokumentation

Fakta om Undervisningsmiljøvloven:

Undervisningsmiljøvurderingen skal mindst indeholde følgende elementer:

1) Kortlægning af uddannelsesstedets fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø

2) Beskrivelse og vurdering af eventuelle undervisningsmiljøproblemer

3) Udarbejdelse af en handlingsplan, hvor det fremgår, i hvilken takt og rækkefølge de konstaterede problemer skal løses

4) Forslag til retningslinjer for opfølgning på handlingsplanen.

Uddannelsesstedets ledelse skal inddrage undervisningsmiljørepræsentanterne i planlægningen, tilrettelæggelsen og gennemførelsen af samt opfølgningen på undervisningsmiljøvurderingen.

Undervisningsmiljøvurderingen skal være tilgængelig på skolen eller uddannelsesstedet i fysisk form, så elever, studerende og andre interesserede kan se den. I tråd med Undervisningsministeriets regler om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne skal undervisningsmiljøvurderingen også offentliggøres på skolens eller uddannelsesstedets website.

Fakta fra lovteksten og Dansk Center for Undervisningsmiljø


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00