Erasmus Mundus-problem stadig uløst

NYHED: Danske Universiteter har spillet et forslag på banen, der skal løse problemet med den omstridte Erasmus Mundus-uddannelse. Enhedslisten kalder forslaget fiksfakseri og lappeløsning.
De danske universiteter bragt i en kattepine af Erasmus Mundus-sagen.
De danske universiteter bragt i en kattepine af Erasmus Mundus-sagen.Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Uffe Laursen

Det løser måske problemet for Erasmus Mundus, men samtidig åbner det ad bagvejen for brugerbetaling på andre taxameter-finansierede uddannelser.

Johanne Schmidt-Nielsen
Forsknings- og Uddannelsesordfører, EL

Danske Universiteter spillede mandag ud med et forslag til, hvordan Danmark og danske studerende kan deltage i det europæiske Erasmus Mundus-program uden at gå på kompromis med princippet om gratis uddannelser i Danmark.

Forslaget er en videreudvikling af en ny lov, der giver danske studerende, der vil læse på et universitet i udlandet, mulighed for at få et stipendium, der svarer til det beløb, et dansk universitet ville få som taxametertilskud, hvis den danske studerende læste på et dansk universitet.

Betales af stipendium 
"Vores løsning går i korthed ud på, at de danske universiteter får mulighed for at udbyde Erasmus Mundus-uddannelser som internationale uddannelser. Danske studerende, der optages på uddannelserne, kan så få et såkaldt udlandsstipendium, der dækker deres udgifter. Stipendier og anden studiestøtte må jo gerne forbeholdes danske studerende", siger Jens Oddershede i en pressemeddelelse.

Forslaget vil kræve en række lovændringer og er derfor umuligt at gennemføre for optaget på uddannelserne i 2008. Danske Universiteter mener dog, at forslaget fremadrettet - og helst fra 2009 - kan være med til at løse den kattepine, som hele Erasmus Mundus-sagen har bragt universiteterne i over for deres udenlandske samarbejdsuniversiteter.

Fiksfakserier 
Det mener Enhedslistens forsknings- og uddannelsesordfører Johanne Schmidt-Nielsen ikke, det kan. Hun er ikke begejstret for forslaget, som hun kalder en lappeløsning, der ikke lukker for muligheden for brugerbetaling af danske videregående uddannelser.

"Det løser måske problemet for Erasmus Mundus, men samtidig åbner det ad bagvejen for brugerbetaling på andre taxameter-finansierede uddannelser. Med det her lovforslag siger man, at uddannelsen koster penge, men at man kan få et stipendium til at betale for uddannelsen. Vi forringer vores uddannelsessystem med den slags fiksfakserier," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun peger på, at kræfter i Europa Parlamentet i øjeblikket arbejder på at få gjort Erasmus Mundus-uddannelserne gratis i hele Europa, og at Danske Universiteters lovforslag vil svække den indsats.

I år er uafklaret 
Hos Danske Universiteter håber man, at forslaget på trods af Enhedslistens modstand får en chance, så der findes en permanent løsning for Erasmus Mundus-uddannelserne i Danmark senest til 2009.

For 2008 er finansieringsmodellen stadig uafklaret, selvom de involverede danske universiteter er begyndt at indskrive elever på de forskellige uddannelser til efterårets semesterstart. Blandt andet er universiteterne og Videnskabsministeriet uenige om tolkningen af en tekstanmærkning til finansloven, som hidtil har været ministeriets redningstilbud til universiteterne for 2008.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00