Politiet raser over nye SU-regler

SU-ÆNDRING: Ny SU-lov giver politielever et højere fribeløb, men forslaget møder skarp kritik i Politiforbundet. Men politielever tjener mere end dobbelt så meget som pædagogstuderende, og det trækker spor til diskussionen om traditionelle kvinde- og mandefag, påpeger FTF.
Ændringer i SU-forholdene for politielever er den første SU-ændring, som der er flertal for i lang tid.
Ændringer i SU-forholdene for politielever er den første SU-ændring, som der er flertal for i lang tid. Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Marie Dissing Sandahl
Fakta
Fakta:

Det laveste fribeløb på 8.625 kroner, der gælder i måneder, hvor den uddannelsessøgende modtager SU inden for klippekortet, herunder slutlån.

Det mellemste fribeløb på 17.432 kroner, der blandt andet gælder i de måneder, hvor den uddannelsessøgende har valgt SU og studielån fra, har orlov fra uddannelsen eller har været i praktik, der ikke giver ret til uddannelsesstøtte.

Det højeste fribeløb på 33.552 kroner, der blandt andet gælder i måneder, hvor den uddannelsessøgende er udenfor uddannelse.
(Alle beløb er satserne for 2011)

Lønnet praktik:

Politielever:
23.400 kroner om måneden + cirka 2.000 kroner i tillæg for tjenesten aften/nat og weekend.

Pædagogstuderende:
9.756,49 til 10.074,47 kroner om måneden.


Kilde: Altinget | Uddannelse
Regeringen er klar med den første ændring i SU-loven. Dog er det hverken afskaffelse af SU'en til hjemmeboende unge eller andre af regeringens reformforslag, men et lovforslag, som skal give politielever det højeste SU-fribeløb, mens de er i lønnet praktik. 

Forslaget, som lige har været i høring, er en del af en større reform af politiuddannelsen, som betyder, at politielever overgår fra løn til SU, mens de er på skolebænken, og både det kommende lovforslag og hele reformen møder hård kritik i Politiforbundet.

Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundets Uddannelses- og Ansættelsesudvalg, kalder forslaget for "vanvittigt" og peger på, at overgangen fra løn til SU vil betyde en mærkbart forandret politistyrke om nogle år.

"Vi ønsker at rekruttere fra hele landet og bredt blandt alle danskere - og gerne nogle med erhvervs- og livserfaring. Gennemsnitsalderen for optaget er nu 25 år, men jeg forventer, at den vil dale drastisk til omkring de 21 år, som er aldersgrænsen for at komme ind på politiskolen. Det vil afholde mange ældre kandidater fra at skulle skifte fra eksempelvis lønnet arbejde til SU," siger han.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00