Præmien til elever fra hele landet: En dag i Folketinget

UNGDOMS-PARLAMENT: Tirsdag deltager ikke færre end ti ministre i Ungdoms-Parlamentet, hvor 178 elever med lærere tropper op på Christiansborg.
Foto: ft.dk
Rasmus Nielsen

Det var egentlig Erling Olsen (S), der som formand for Folketinget opfandt ideen om et Ungdoms-Parlament, en dag for elever fra 8. og 9. klasse i Folketinget, hvor de forsøger at få deres eget lovforslag i gennem i folketingssalen.

Det var dog afløseren, afdøde Ivar Hansen (V), der for alvor iværksatte ideen, og nu er det så Thor Pedesen (V), der som formand for Folketinget ser frem til en rigtig sjov dag tirsdag sammen med 178 elever og deres lærere fra hele landet.

Der tropper ikke mindre end ti ministre op med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen.

"Det er præmien for de unge. Vi har haft 6.000 elever til at indsende 1.100 lovforslag, og nu er nogle af de bedste så udvalgt og præmieret med en dag på Christiansborg," siger Thor Pedersen til Altinget.dk.<br>

Ungdoms-Parlamentet er uden tvivl en af de bedste arbejdsdage for Folketingets formand. Hér Thor Pedersen  (V) med sin forgænger, partifællen Christian Mejdahl.
Ungdoms-Parlamentet er uden tvivl en af de bedste arbejdsdage for Folketingets formand. Hér Thor Pedersen (V) med sin forgænger, partifællen Christian Mejdahl. Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

<img align="left" src="@nyimg=4400@" /><p /><i>Ungdoms-Parlamentet er uden tvivl en af de bedste arbejdsdage for Folketingets formand. Hér Thor Pedersen (V) med sin forgænger, partifællen Christian Mejdahl. (foto: Rasmus Nielsen/altinget.dk).</i><p />

Han er helt bevidst om, at Ungdoms-Parlamentet er en direkte forberedelse til, at de store skoleelever snart skal tage del i de voksnes folkestyre:

"Ja, der er ingen tvivl om, at partierne kan finde nogle af fremtidens politikere hér i kredsen omkring Ungdoms-Parlamentet, som vi stabler på benene hvert andet år."

Han afviser dog, at Ungdoms-Parlamentet er for folkestyret, hvad missionsarbejdet er for kirken:

"Nej, demokrati-opdragelse er nok for stærkt et ord. Men demokrati er ingen given ting. Mindre end hver femte på kloden lever i et demokratisk system. Vi har pligt til at sikre, at fremtidens generation ved, hvad demokrati er, når de får stemmeret. Jeg er meget imponeret over, hvordan Ungdoms-Parlamentet er i stand til at engagere de unge."

Et af de unges lovforslag - det kommer fra 9.c på Vanløse Skole - går ud på at sænke den kriminelle lavalder til 12 år - kan du stemme for dét forslag?

"Nej. Forslaget viser, at de unge gør sig tanker, men nej. Nogle bander spekulerer i 15-års-grænsen, hvor dem over 15 får dem under aldersgrænsen til at begå kriminelle handlinger. Der skal altid være en sanktion mod unge, der begår kriminalitet, men de helt unge skal selvfølgelig ikke i fængsel."

Hvad så med stemmeret til de 16-årige, som bl.a. SF foreslår?

"Nej, heller ikke. Man er først personligt myndig som 18 årig, og først da skal man have mulighed for at bestemme over andre med sin stemme," mener altså Folketingets formand, tidligere finansminister Thor Pedersen (V).

Dokumentation

Program for dagen

08.00 - 08.45

 

Ungdomsparlamentet bliver modtaget og registreret i Landstingssalen.

09.00 - 09.15                  

 

Folketingets formand byder velkommen i Folketingssalen.

09.15 - 11.30  

 

Udvalgsarbejde i udvalgslokaler.

11.30 - 12.30
 

 

Frokost i Snapstinget.

12.30 - 13.30 

 

Ungdomsparlamentet stiller spørgsmål til ministre i Folketingssalen.

13.45 - 16.30  

 

Ungdomsparlamentet debatterer og stemmer om deres lovforslag i Folketingssalen.

16.30 - 17.15                         

 

Reception med Folketingets formand, Folketingets medlemmer og undervisningsministeren i Landstingssalen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thor Pedersen

Fhv. formand (V), Folketinget, fhv. minister & MF, fhv. statsrevisor, fhv. borgmester, Helsinge Kommune, fhv. adm. direktør, JRS
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00