Debat

Rådgiver: Handicapaftalen viser, at politikerne ikke forstår den virkelighed, de laver politik om

Konsekvensen af den nye handicapaftale bliver, at flere mennesker i de kommende år vil blive udsat for magtanvendelser og indelukning, og at den udvikling vil ødelægge familier og udfordre den sociale kontrakt, skriver Nick Allentoft.

“I dag skriver vi et helt nyt kapitel i dansk handicappolitik," sagde socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), da den nye aftale på handicapområdet blev præsenteret. Men historisk er den ikke på indhold og resultater, men fordi mange partier står bag aftalen, skriver Nick Allentoft. 
“I dag skriver vi et helt nyt kapitel i dansk handicappolitik," sagde socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), da den nye aftale på handicapområdet blev præsenteret. Men historisk er den ikke på indhold og resultater, men fordi mange partier står bag aftalen, skriver Nick Allentoft. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Nick Allentoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her er en historie fra virkeligheden: For nylig blev en ung pige visiteret til et botilbud efter en længere periode, hvor hendes mor havde kæmpet for at hjælpe hende. Pigen er psykisk syg og hører blandt andet stemmer, der siger, at hun skal slå sin mor ihjel.

Pigen og hendes mor besøgte et botilbud, som kommunen havde fundet. De var efter besøget klar til at lade pigen flytte ind hurtigst muligt. Forud var gået en rum tid med udredning og utryghed i familien.  

Aftalen forværrer socialkrisen, og man må spørge, om politikerne overhovedet forstår den virkelighed, de laver aftaler om. 

Nick Allentoft
Forfatter og rådgiver

Mens familie og botilbud var i dialog om det praktiske om pigens indflytning, opdagede en medarbejder i kommunen, at pigens mor havde skiftet adresse. Nu boede hun i en ny kommune. 

Den gamle kommune vedtager i løbet af 24 timer, at visiteringen skal annulleres, og der ikke er grundlag for anbringelse af den unge pige. Vupti, nu er opgaven blevet en sag for den nye kommune, og den gamle kommune har på papiret sparet 160.000 kroner månedligt plus det løse. 

Familien kan begynde forfra. Botilbuddet har spildt tid på møder og forberedelse. Den gamle kommune har åbnet en kamp om ansvar med den nye kommune. 

Jo bredere aftale, jo tyndere betydning

Politikerne har forhandlet længe for at lave forbedringer på socialområdet. Forleden indgik flere partier en politisk aftale, der bliver formidlet som historisk.   

“I dag skriver vi et helt nyt kapitel i dansk handicappolitik. Tak til aftalepartierne og parterne i Sammen om Handicap for at indgå i respektfulde og konstruktive drøftelser på trods af nogle meget modsatrettede holdninger. Det brede samarbejde munder nu ud i den første store aftale på handicapområdet nogensinde,” sagde socialministeren. 

Historisk er det altså ikke på indhold og resultater, men fordi mange partier står bag aftalen. Det er desværre ofte sådan, at jo bredere aftale, jo tyndere betydning. I dette tilfælde kan man måske sige direkte skadelig. 

Læs også

Blandt hovedpunkterne i aftalen er nye udvidede rammer for magtanvendelse, mere fokus på uddannet personale, forsøg på mere sammenhæng mellem pris og kvalitet og endnu mere specialisering af sektoren. 

Det er det forhold, at der justeres på reglerne for magtanvendelse, der har skabt mest opmærksomhed, og jeg vil herunder forsøge at illustrere hvorfor.

Familier kan blive ødelagt

I en tid, hvor vi som samfund fordømmer alle mulige nuancer af vold og overgreb, kan man undre sig over, at politikerne går i en retning, der tillader brug af magt mod traumatiserede og handicappede mennesker. 

Sagen er, at de udvidede rammer for magtanvendelse har en direkte linje til mange dele af den politiske aftale. 

Aftalen forværrer socialkrisen, og man må spørge, om politikerne overhovedet forstår den virkelighed, de laver aftaler om. Konsekvensen bliver, at flere mennesker i de kommende år vil blive udsat for magtanvendelser og indelukning, og at den udvikling vil ødelægge familier og udfordre den sociale kontrakt.

Fokus bliver i højere grad på rammerne end på indsatsen for de mennesker, som det hele handler om.

Nick Allentoft
Forfatter og rådgiver

I dag kan borgere udfordre kommunens visitering til et botilbud, og selv finde et lignende tilbud. Det skaber en tilstand, hvor de kommuner, der er dygtige til at lytte og inddrage deres borgere, skaber gode resultater.

De kommuner, der presser borgerne usagligt, får mange klagesager og konflikter. Sidstnævnte er der desværre mange af i de her år, og årsagerne er mange, men kan samlet set kaldes socialkrisen. 

Politikerne har nu vedtaget, at lignende tilbud fremover skal have samme pris, som det kommunen har fundet. Det er åbenlyst, at kommunerne får fri hånd til at visitere med økonomi for øje, for der går ofte mindst et år, før følgerne af en fejlvisitering slår igennem. 

Når et menneske er anbragt forkert, bliver hun dårligere, og dokumentationen på det bliver opbygget gennem måneder, møder og ulykker. De ansatte, der har kæmpet for at hjælpe under umulige vilkår, oplever ikke bare et pædagogisk nederlag, men har måske også været ude i uønskede magtanvendelser eller blevet overfaldet af et ulykkeligt menneske. 

Rammer før mennesker

Allerede i dag er mange botilbud udfordret, fordi kommuner visiterer borgere, der på papiret ser ud til at passe til taksten, men siden viser sig at have udfordringer, som ikke kunne ses af kommunens papirer.

Denne tilstand betyder i praksis, at mange botilbud kæmper med at sikre en efterbevilling fra kommunen, og i mellemtiden må finde ud af at finansiere det merbehov, som borgeren har. Når den politiske aftale lægger en retning, hvor taksterne på området skal styres endnu strammere, bliver rummet for fleksibilitet følgelig mindre. 

Tilstanden betyder, at det er kommunernes marked, for de søger samarbejde med de botilbud, der finder en vej til at løse de situationer, de bliver sat i. Fokus bliver i højere grad på rammerne snarere end indsatsen for de mennesker, som det hele handler om.

Kernen i problemstillingen er altså, at en borger skal visiteres korrekt fra begyndelsen. Det er udfordringen, som den politiske aftale påstår at gøre noget for, men reelt forværrer. 

Læs også

Fra skidt til værre

For når kommunen fremover kan visitere egenrådigt, og borgeren kun udfordre på valg af tilbud til præcis samme pris, som det tilbud kommunen har anvist, er det oplagt for kommunen at spekulere – endnu mere – i økonomi. Der er ansat en del ledere og konsulenter med den opgave at holde budgettet og skabe resultater på kort sigt. 

Excel-arkene ser måske pæne ud på den korte bane, men de mennesker, de handler om, får det værre og værre. 

Nick Allentoft
Forfatter og rådgiver

Kommunernes økonomi er styret efter årshjul. Excel-arkene ser måske pæne ud på den korte bane, men de mennesker, de handler om, får det værre og værre.   

Ledere og konsulenter, der leverer varen, får bedre mulighed for det næste job på karrierestigen. Incitamenterne til at tænke forebyggende og langsigtet er skubbet i baggrunden til fordel for kortsigtede økonomiske interesser. 

Hvad sker der så?  

Jo, botilbuddene får stigende udfordringer med de borgere, de får visiteret. Medarbejderne bliver mere pressede. En ond cirkel bliver forstærket. 

Det er i dette lys, vi skal se ulykken ved, at mulighederne for magtanvendelse er blevet flere. For når den borger, der er fanget i midten af det hele, bliver mere og mere frustreret, ulykkelig og umulig, er udadreagerende adfærd ofte svaret. Her har politikerne så valgt, at systemet kan svare igen ved at tillade mere magtanvendelse. 

Politikerne har således lukket øjnene for den virkelighed, der er ude i socialsektoren. Hvis de åbnede dem, ville de indgå en politisk aftale, der fremmer incitamenter for at tænke forebyggende og langsigtet. Det ville alle vinde på. 

I stedet siger de: Fatter du det ikke på den ene måde, kan vi altid lære dig det på den hårde måde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Allentoft

Forfatter, iværksætter
DJH 1997

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00