Fem, seks eller syv? Stor forskel på konsekvensen af karakterkrav

Forskellige tal i debatten om skærpede karakterkrav skyldes blandt andet, at der er forskel på standpunktskarakterer og prøvekarakterer. En ny analyse viser, hvordan adgangskrav kan ramme, og afliver myten om, at karakterkrav vil puste til yderligere karakterinflation.

Elever får højere karakterer til afgangsprøverne end standpunktskarakterer i grundskolen. Derfor vil et karakterkrav baseret på standpunktskarakterer ramme flere unge end et krav baseret på prøvekarakterer.
Elever får højere karakterer til afgangsprøverne end standpunktskarakterer i grundskolen. Derfor vil et karakterkrav baseret på standpunktskarakterer ramme flere unge end et krav baseret på prøvekarakterer.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvor mange unge vil blive ramt af et karakterkrav på 5, 6 eller 7?

Det spørgsmål optager aktørerne i uddannelsessektoren, efter en række politiske partier har udtrykt ønske om at skærpe adgangen til gymnasiet. 

Et karakterkrav kan imidlertid designes på forskellige måder, og andelen af elever, som vil blive udelukket af et adgangskrav, bestemmes ikke kun af, hvilket tal politikerne lander på. Det handler også om, hvorvidt adgangskravet medtager både standpunktskarakterer og prøvekarakterer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024