Debat

SMVdanmark og Teknisk Landsforbund: Vi varmer op til den hidtil højeste klagesang over antallet af uddannelsesansøgere

Om få uger får vi vished om, hvorvidt ansøgertallet til de tekniske erhvervsakademier fortsætter sin nedgang. Mangel på uddannet arbejdskraft kan få konsekvenser for regeringens ambitioner, skriver Jakob Brandt og Jannik Frank Petersen.

Om få uger kender vi ansøgertallet til erhvervsakademierne. Hvis nedturen fortsætter vil det få konsekvenser for udførsel af regeringens politiske planer, skriver Jakob Brandt og Jannik Frank Petersen. 
Om få uger kender vi ansøgertallet til erhvervsakademierne. Hvis nedturen fortsætter vil det få konsekvenser for udførsel af regeringens politiske planer, skriver Jakob Brandt og Jannik Frank Petersen. Foto: Ulrik Jantzen
Jakob Brandt
Jannik Frank Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er landet et par store politiske aftaler de seneste uger. Et forsvarsforlig, som investerer 143 milliarder kroner i blandt andet nedslidte bygninger i Forsvaret samt en aftale om havvind, hvor der skal opsættes rigtigt mange vindmøller i de kommende år.

Vi har intet at udsætte på de to aftaler, men problemerne opstår, når vi bevæger os fra politiske planer til virkelighed. For hvem har regeringen tænkt sig skal løfte den gigantiske bunke af arbejdsopgaver, der lander hos virksomheder i forsyningskæden – fra den allerstørste entreprenør og ned til den uundværlige underleverandør med tre ansatte?

Om få uger kender vi årets ansøgningstal til de videregående uddannelser. Og om få uger kan vi høre et rituelt ramaskrig fra fagforeninger, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, hvor der med stigende desperation gøres opmærksom på, hvor foruroligende lave ansøgningstallene er til en række uddannelser.

Laveste antal i fem år

Vi er allerede selv begyndt at varme stemmen op til højere klagesang end hidtil. I marts så vi tilbagegang i søgning til erhvervsuddannelserne, og i juli får vi ansøgningstallene for de tekniske erhvervsakademiuddannelser.

Vi har ikke råd til at mangle unge, der kan installere solceller, lave planer for energieffektivisering af bygninger og finde de kreative, tekniske løsninger i fremtidens virksomheder.

Jakob Brandt og Jannik Frank Petersen
Hhv. adm. direktør, SMVdanmark og forbundsformand, Teknisk Landsforbund

Søgningen sidste år til de tekniske erhvervsakademier var det laveste i fem år. Og vi frygter allerede nu, at ansøgningstallene i juli ikke stiger. Og det vil være kritisk. For vi ser allerede nu en massiv mangel på arbejdskraft med teknisk ekspertise.

Vi har ikke råd til at mangle unge, der kan installere solceller, lave planer for energieffektivisering af bygninger og finde de kreative, tekniske løsninger i fremtidens virksomheder.

Allerede i dag er der alt, alt for få af dem. Hvis vi skal i mål de seneste politiske ambitioner og ikke mindst den grønne omstilling, skal markant flere skal søge relevante uddannelser.

Derfor er vi nødt til at ændre retorikken omkring uddannelser med et teknisk element. Vi møder ofte unge med en fortælling om, at de mere praktiskprægede uddannelser er rangeret lavere end de boglige retninger. Det er dumt, og det er farligt.

Vi skal skabe markant større stolthed på de tekniske uddannelser. Vi skal hylde fremtidens tekniske guld på arbejdsmarkedet, som skaber de løsninger, der tjener penge i virksomhederne og skaffer penge til vores alles velfærd.

Flere fælles faciliteter og uddannelseslokationer

Vi er nødt til at øge kendskabet til de tekniske uddannelser på erhvervsakademierne, der netop er oprettet med det formål at skabe et vækstlag af unge, der kreativt og teknisk kan løse de udfordringer, som vi står med. Uddannelserne er centrale i forhold til at sikre en fødekæde af innovativ arbejdskraft til de små og mellemstore virksomheder.

Og vi er nødt til at opbygge et stærkt uddannelsesmiljø på tværs af erhvervsakademier, erhvervsuddannelser, gymnasier og erhvervsliv, som fordrer udveksling af ideer, studerende, praktikpladser og gør det lettere at tage springet fra eksempelvis gymnasiet til en teknisk erhvervsakademiuddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Konkret kunne vi have langt flere fælles faciliteter og uddannelseslokationer i Danmark, hvor både erhvervsuddannelser og erhvervsakademier kan høre hjemme og lære af hinanden.

Læs også

Vi skal sikre, at flere unge får øjnene op for tekniske uddannelser, og samtidig også for at opbygge et stærkt miljø for efteruddannelse, som kan være samme sted. Det vil kræve flere penge til kvalitet på uddannelserne, men det betaler sig.

De nyuddannede kommer i dag hurtigt ud og er klar til at tage fra og gøre en forskel, eksempelvis i de små og mellemstore virksomheder – blandt andet på grund af den meget tætte kobling mellem erhvervsakademierne og det lokale erhvervsliv. Denne bro mellem arbejdsmarked og uddannelser skal udbygges

Tusindvis af unge står lige nu over for at vælge deres uddannelse. Lad os nu tage hul på dialogen om, hvordan vi sikrer, at flere søger de uddannelser, som virksomheder og velfærdsstat mangler. Vi har ikke råd til andet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jannik Frank Petersen

Forbundsformand, Teknisk Landsforbund
Elektronikmekaniker

Jakob Brandt

Adm. direktør, SMVdanmark
cand.polit. (Københavns Universitet 2003)

0:000:00