Debat

VUC Lyngby: Bekendtgørelse om hf-enkeltfag spænder ben for de unge

Flere grupper af potentielle studerende bliver stoppet, allerede inden de starter på hf-enkeltfag. De tvinges nemlig til at vente et helt år på at starte på grund af optagereglerne, skriver Inge Voller og Trine Ellegaard Christensen.

Uddannelsesmotiverede unge fratages muligheden for at tage hul på deres fremtid på grund af optagelsesbekendtgørelsen for HF Enkeltfag, skriver Inge Voller og Trine Ellegaard Christensen.
Uddannelsesmotiverede unge fratages muligheden for at tage hul på deres fremtid på grund af optagelsesbekendtgørelsen for HF Enkeltfag, skriver Inge Voller og Trine Ellegaard Christensen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Inge Voller
Trine Ellegaard Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hf-enkeltfag er et formidabelt uddannelsestilbud til unge. Desværre spænder optagelsesbekendtgørelsen ben for mange unge, og derfor bør den ændres.

Bekendtgørelsen er nemlig skruet sådan sammen, at den tvinger de unge til at vente et helt år, fra de forlader folkeskolen, til de kan starte på hf-enkeltfag.

Konsekvensen er åbenlys: Uddannelsesmotiverede og modne unge frarøves muligheden for at tage hul på deres fremtid. De skal i stedet pænt vente et år med alt, hvad det indebærer af demotiverende faktorer.

Stopklods er dårlig for tre grupper
Vi er ansat som henholdsvis uddannelseschef og rektor på VUC Lyngby. Vi ønsker naturligvis, at flere fagligt modne og motiverede unge mennesker får en uddannelse lige som de unge mennesker, vi møder i vores daglige arbejde, men den stopklods, der er indbygget i optagelsesbekendtgørelsen, er dårlig for især tre typer potentielle studerende.

Det er selvfølgeligt spild af gode kræfter, at bekendtgørelsen sætter en stopper for disse tre gruppers ønske om uddannelse. Det er simpelthen et bespænd for den politiske målsætning om, at flere unge skal have en uddannelse.  

Inge Voller og Trine Ellegaard Christensen
Hhv. rektor og uddannelsechef, VUC Lyngby

Det er for det første mennesker, der ikke passer ind på en toårig eller treårig ungdomsuddannelse. Grunden kan for eksempel være, at de det ene år vil tage ekstra mange fag og det næste færre. Det kan også være, at man simpelthen passer bedre ind i det mere modne uddannelsesmiljø som VUC tilbyder.  

Den anden gruppe, vi møder, risikerer også store nederlag og afbrudte uddannelsesforløb, fordi de har brug for stor fleksibilitet i deres uddannelsesforløb. Vi har på VUC Lyngby flere idrætsudøvere på højt niveau, som på grund af idrætskarrieren ikke kan passe et fuldtidsstudium.

Ofte kræver deres sportskontrakter, at de er på SU, og de starter derfor på timetunge fuldtidsuddannelser. Undersøgelser viser tydeligt, at flertallet i denne gruppe mistrives på grund af angst og mindreværd, fordi de ikke kan præstere optimalt hverken i skolen eller på banen.

I den tredje gruppe møder vi unge, som er sårbare men også meget motiverede for at tage en uddannelse. Disse unge har brug for en tryg hånd i ryggen og færre timer og fag at forholde sig til end en fuldtidsuddannelse rummer.

Som optagelsesbekendtgørelsen ser ud nu, skal disse unge i stedet ligge på sofaen i et år efter 9. eller 10. klasse, før de må begynde på deres uddannelse.

VUC kan hjælpe flere til at tage en uddannelse
Det er selvfølgeligt spild af gode kræfter, at bekendtgørelsen sætter en stopper for disse tre gruppers ønske om uddannelse. Det er simpelthen et bespænd for den politiske målsætning om, at flere unge skal have en uddannelse.

VUC kan være med til at løfte den målsætning, hvis optagelsesbekendtgørelsen ændres, så vi kan optage kursister direkte fra folkeskolen på HF-enkeltfag. 

Der er jo ingen, der ønsker, at unge spilder deres tid eller bliver demotiverede for uddannelse, så lad os nu få gennemført denne omkostningsfrie ændring og få de motiverede unge i gang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00