svarer 
Jeppe Bruus

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om kommentar til henvendelsen af 23/2-23 fra Søren Ekman, Gotvedinstituttet om sundhedskonsekvenserne af 25 pct. moms på holdundervisning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 10, Spørgsmål 13
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. februar 2023 fra Søren Ekman, Gotvedinstituttet, om sundhedskonsekvenserne af 25 pct. moms på holdundervisning, jf. B 10 - bilag 6.

Svar fra mandag den 6. marts 2023
Henvendelsen relaterer sig til borgerforslag B 10, hvor det foreslås, at undervisning fortsat fritages for moms. Med undervisning menes eksempelvis træning, yoga, musik, håndarbejde, madlavning m.m. Borgerforslaget er affødt af Skattestyrelsens udkast til styresignal om momsfritagelsen for undervisning.

Jeg vil gerne indledningsvis bemærke, at hverken den forrige eller den nuværende regering har noget ønske om at lægge moms på undervisning i fitnesscentre eller anden undervisning.

Den danske momslovgivning er imidlertid baseret på fælles EU-momsregler, og Danmark og de øvrige EU-lande er forpligtet til at indrette sig efter EU-lovgivningen, herunder den af EU-Domstolen fastlagte praksis. Skatteforvaltningen følger løbende op på EUdomme, hvilket kan nødvendiggøre en ændring eller justering af den eksisterende nationale administrative praksis, og i nærværende tilfælde har EU-Domstolen afsagt en række domme, der vedrører fortolkningen af momsdirektivets undervisningsfritagelse.

I henvendelsen påpeger Gotvedinstituttet, at moms på holdundervisningen vil have negative konsekvenser for folkesundheden.

Hertil bemærkes I forhold til den konkrete henvendelse fra Gotvedinstituttet skal jeg indledningsvis bemærke, at det omtalte styresignal ikke er endeligt endnu, men umiddelbart er det vurderingen, at de relevante EU-domme vil medføre, at praksis for momsfritagelsen for undervisning skal ændres.

Henvendelsen rejser en række relevante problemstillinger og bekymringer om folkesundheden og vigtigheden af motion og undervisning i bl.a. fysisk træning. Bekymringer, som jeg både forstår og har stor sympati for. Samtidigt er Danmark som nævnt ovenfor forpligtet til at følge EU-retten.

Som nævnt er styresignalet ikke endeligt endnu, og der pågår p.t. en grundig proces med folketingsbehandling af borgerforslaget.

0:000:00