Hans Kristian Skibby
 svarer 
Jeppe Bruus

Hans Kristian Skibby (DD) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om at redegøre for den politiske proces, ministeren forestiller sig for at afbøde konsekvenserne af moms på motion

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 10, Spørgsmål 17
Vil ministeren gøre rede for den politiske proces, han forestiller sig for at afbøde kon­

sekvenserne af moms på motion jf. skatteministerens udtalelser på samrådet den 30. september 2022?

Svar fra fredag den 31. marts 2023
Med beslutningsforslaget foreslås det, at undervisning fortsat fritages for moms. Med undervisning menes eksempelvis træning, yoga, musik, håndarbejde, madlavning m.m. Forslaget er affødt af Skattestyrelsens udkast til styresignal om momsfritagelsen for undervisning.

Jeg vil gerne indledningsvis bemærke, at hverken den forrige eller den nuværende regering har noget ønske om at lægge moms på undervisning i fitnesscentre eller anden undervisning.

Den danske momslovgivning er imidlertid baseret på fælles EU-momsregler, og Danmark og de øvrige EU-lande er forpligtet til at indrette sig efter EU-lovgivningen, herunder den af EU-Domstolen fastlagte praksis. Skatteforvaltningen følger løbende op på EUdomme, hvilket kan nødvendiggøre en ændring eller justering af den eksisterende nationale administrative praksis, og i nærværende tilfælde har EU-Domstolen afsagt en række domme, der vedrører fortolkningen af momsdirektivets undervisningsfritagelse.

Ved samrådet i Skatteudvalget afledt af Skattestyrelsens udkast til styresignaler om moms på fitness og investeringsforeninger den 30. september 2022 udtrykte jeg, at jeg gerne indgår i en politisk proces om mulighederne for kompenserende tiltag. Siden da er der stillet dette borgerforslag, som p.t. bliver behandlet i Folketinget. I den forbindelse har jeg besvaret en række spørgsmål om moms på undervisning, herunder også om mulighederne for at gennemføre kompenserende tiltag.

Det fremgår af min besvarelse til SAU B 10 – spørgsmål 5, at det umiddelbart vurderes vanskeligt at gennemføre målrettede kompenserende tiltag, men når det er sagt, er jeg ikke afvisende overfor at drøfte evt. forslag, idet jeg dog skal minde om, at eventuelle kompenserende tiltag vil kræve, at der tilvejebringes finansiering.

I forbindelse med 1. behandlingen af B 10 inviterede jeg til en teknisk gennemgang i Skatteministeriet af Skattestyrelsens udkast til styresignal om momsfritagelsen for undervisningen samt baggrunden herfor. Såfremt der måtte være interesse herfor, står jeg til rådighed.

0:000:00