Hans Kristian Skibby
 svarer 
Jeppe Bruus

Hvad er momssatsen i de enkelte EU-lande for danseundervisning udbudt af private virksomheder?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 10, Spørgsmål 21

Vil ministeren redegøre for, hvad momssatsen er i de enkelte EU-lande for danseundervisning udbudt af private virksomheder?

Svar fra fredag den 28. april 2023
Ud af fem EU-lande er privat danseundervisning momspligtig med standardmomssats i samtlige lande

Spørgsmålet relaterer sig til borgerforslag B 10, hvor det foreslås, at undervisning fortsat fritages for moms. Med undervisning menes eksempelvis træning, yoga, musik, håndarbejde, madlavning med mere. Borgerforslaget er affødt af Skattestyrelsens udkast til styresignal om momsfritagelsen for undervisning.

Jeg vil gerne indledningsvis bemærke, at hverken den forrige eller den nuværende regering har noget ønske om at lægge moms på undervisning i fitnesscentre eller anden undervisning.

Den danske momslovgivning er imidlertid baseret på fælles EU-momsregler, og Danmark og de øvrige EU-lande er forpligtet til at indrette sig efter EU-lovgivningen, herunder den af EU-Domstolen fastlagte praksis. Skatteforvaltningen følger løbende op på EU-domme, hvilket kan nødvendiggøre en ændring eller justering af den eksisterende nationale administrative praksis, og i nærværende tilfælde har EU-Domstolen afsagt en række domme, der vedrører fortolkningen af momsdirektivets undervisningsfritagelse.

I forhold til det konkrete spørgsmål har jeg bedt mine embedsmænd om at iværksætte en rundspørge blandt de øvrige EU-medlemslande om, hvad momssatsen er i de enkelte EU-medlemslande for danseundervisning udbudt af private virksomheder.

Skatteministeriet har modtaget svar fra fem EU-medlemslande, jævnfør oversigten over landeundersøgelsens resultat. Som det fremgår af vedlagte oversigt, oplyser samtlige lande, at danseundervisning i regi af private danseskoler, som drives med gevinst for øje, er momspligtig med de respektive landes standardmomssats. To af medlemslandene har derudover særregler i forhold til balletundervisning og danseskoler, som er offentligt anerkendte uddannelsesinstitutioner.

0:000:00