Hans Kristian Skibby
 svarer 
Jeppe Bruus

Hans Kristian Skibby (DD) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om at tage initiativ til at ændre EU’s momsdirektiv, så de enkelte medlemslande får frie hænder til at fastsætte en lavere moms for motionsaktiviteter eller helt momsfritage disse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 10, Spørgsmål 23
Vil regeringen tage initiativ til at ændre EU’s momsdirektiv, så de enkelte medlemslande får frie hænder til at fastsætte en lavere moms for motionsaktiviteter eller helt momsfrita­

ge disse med henblik på at understøtte forebyggelse og sundhed?

Svar fra fredag den 28. april 2023
Spørgsmålet relaterer sig til borgerforslag B 10, hvor det foreslås, at undervisning fortsat fritages for moms. Med undervisning menes eksempelvis træning, yoga, musik, håndarbejde, madlavning m.m. Borgerforslaget er affødt af Skattestyrelsens udkast til styresignal om momsfritagelsen for undervisning.

Jeg vil gerne indledningsvis bemærke, at hverken den forrige eller den nuværende regering har noget ønske om at lægge moms på undervisning i fitnesscentre eller anden undervisning.

Den danske momslovgivning er imidlertid baseret på fælles EU-momsregler, og Danmark og de øvrige EU-lande er forpligtet til at indrette sig efter EU-lovgivningen, herunder den af EU-Domstolen fastlagte praksis. Skatteforvaltningen følger løbende op på EUdomme, hvilket kan nødvendiggøre en ændring eller justering af den eksisterende nationale administrative praksis, og i nærværende tilfælde har EU-Domstolen afsagt en række domme, der vedrører fortolkningen af momsdirektivets undervisningsfritagelse.

I forhold til det konkrete spørgsmål kan jeg oplyse, at medlemslandene bl.a. har mulighed for at indføre nedsat moms i relation til visse sportsaktiviteter.

Således fremgår det af EU’s momsdirektiv, at medlemslandene kan vælge at indføre nedsat moms på: ”Entré til sportsarrangementer eller adgang til livestreaming af disse arrangementer eller begge, brug af sportsfaciliteter og levering af undervisningstimer i sport eller fysisk træning, også når sådanne livestreames”.

Det er således forudsat i direktivet, at ”levering af undervisningstimer i sport eller fysisk træning” er momspligtigt, men medlemslandene kan altså vælge at anvende en nedsat sats fremfor normalsatsen.

For så vidt angår momsfritagelse for motion bemærkes, at der allerede findes en særskilt momsfritagelse for bl.a. sport og fysisk træning, der udbydes af virksomheder, der ikke drives med gevinst for øje. Under denne fritagelse er breddeidrætten i foreningssammenhæng momsfritaget. Denne fritagelse betyder således, at langt hovedparten af idræt og ”motion”, der dyrkes i foreningsregi, fortsat er momsfritaget.

Det er derfor min opfattelse, at momsdirektivet allerede rummer mulighed for det, spørger efterspørger. Som det også fremgår af min tidligere besvarelse af bl.a. SAU B 10 spørgsmål 5 (2023, 2. samling), vil sådanne tiltag dog kræve, at der tilvejebringes betydelig finansiering.

0:000:00