Debat

Folkekirkens Nødhjælp: Små virksomheder er nøglen til verdensmålene

DEBAT: Det er en særligt god idé at investere i små og mellemstore virksomheder – gerne drevet af kvinder – hvis vi skal nå FN's Verdensmål i 2030. Det skriver Gitte Dyrhagen Husager og Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp.

Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gitte Dyrhagen Husager og Mattias Söderberg
Hhv. senior CSR adviser og senior advocacy adviser i Folkekirkens Nødhjælp

Erhvervslivet spiller en vigtig rolle i udvikling, men det er ikke alle investeringer, der kommer verdens fattigste til gavn. Som beskrevet i Altinget har OECD kritiseret Danmark for at blande erhvervsinteresser og bistandsinteresser sammen, og OECD har en pointe. Hvis privatsektorstøtten ikke er gennemtænkt, er der risiko for, at investeringerne ikke har den ønskede fattigdomsbekæmpende effekt.

Men hvordan sikrer vi en bedre effekt af erhvervsfremmende initiativer set fra et udviklingsperspektiv?

Det analyserer rapporten “Supporting Small Business in Developing Countries: Which programmes work and why?” udgivet af Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med en række søsterorganisationer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Lille viden om effekt af støtte
Studiet undersøger, hvordan regeringer og donorer kan fremme et gunstigt virksomhedsklima, hvor SMV’er kan bidrage til inkluderende økonomisk udvikling i udviklingslandene. Rapporten fokuserer på ”hvad virker” på baggrund af en litteraturgennemgang af støtte til SMV’er samt tre casestudier fra ngo'ers egne erfaringer.

Trods meget litteratur om betydningen af SMV’er og betydelig finansiering af SMV-programmer fra multilaterale udviklingsbanker, internationale finansielle institutioner, regeringer og organisationer, er der skrevet bemærkelsesværdigt lidt om, hvilken type støtte til SMV’er, der virker og hvorfor.

8-10 millioner SMV’er er drevet af kvinder – cirka en tredjedel af alle formelle SMV’er – men der er endnu ikke et særlig stort fokus på kvinders entreprenørskab på dette område.

Af Gitte Dyrhagen Husager og Mattias Söderberg, hhv. senior CSR adviser og senior advocacy adviser i Folkekirkens Nødhjælp

En stor del af den eksisterende støtte er fokuseret på to områder: levering af finansielle ydelser til SMV’er og behovet for reformer i investeringsklimaet, hvor begge dele hovedsagelig gavner større virksomheder. Rapporten udfordrer disse tilgange og foreslår alternative støtteforanstaltninger, der gavner SMV’er.

To vigtige konklusioner kan fremhæves fra rapporten:

1. SMV’er udgør en vigtig økonomisk drivkraft i udviklingslandene. De står for ca. 60 procent af BNP i lav- og mellemindkomstlande. SMV’er er med til at fremme en inkluderende økonomisk vækst, fordi de producerer basale forbrugsgoder og ydelser, der imødekommer efterspørgslen hos den fattige del af befolkningen. For at nå dette segment bør regeringer og donorer have proaktive politikker og programmer for inddragelse af SMV’er og ikke kun fokusere på lovgivningsreform af erhvervsområdet.

2. Der er et stort, overset potentiale i at fremme kvindeligt entreprenørskab. 8-10 millioner SMV’er er drevet af kvinder – cirka en tredjedel af alle formelle SMV’er – men der er endnu ikke et særlig stort fokus på kvinders entreprenørskab på dette område. Det kræver nytænkning at nedbryde de strukturelle barrierer, der forhindrer kvinders inddragelse i erhvervslivet. Der bør fokuseres på de incitamenter, der kan fremme kvindeligt entreprenørskab, for eksempel mentorordninger og netværk.

De sårbare skal have del i udviklingen
I Folkekirkens Nødhjælp glæder vi os over, at debatten om privatsektorens rolle har taget fart i forbindelse med vedtagelsen af FNs Verdensmål og udviklingen af en ny dansk udviklingsstrategi.
Erhvervslivet har både tekniske løsninger, knowhow og kapital, som er nødvendige for at sætte skub i vækst og udvikling i fattige lande.

Men når vi bruger udviklingsbistand til at støtte investeringer, skal vi også sikre fokus på, at sårbare og fattige grupper i landene får del i den positive udvikling. Og netop her kan støtte til små og mellemstore virksomheder være en del af løsningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00