Alle partier støtter oprydning af kemiske våbenlagre

OPRYDNING: To danske skibe og over 200 personer skal sejle kemiske våbenrester væk fra Libyen, mener samtlige partier i Folketinget.

Danmarks største flådeskib, Absalon, sejlede onsdag mod Libyen med 120 mand ombord for at rydde ud i landets våbenlagre.
Danmarks største flådeskib, Absalon, sejlede onsdag mod Libyen med 120 mand ombord for at rydde ud i landets våbenlagre.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Frederik Tillitz

Alle ni partier i Folketinget sendte i dag to danske skibe og over 200 personer mod Libyen for at støtte en international operation, der skal sejle kemiske våbenrester væk fra Libyen.

”Det er et godt signal til vores soldater, der skal afsted. Skibene sejler i dag, og vi er sådan set klar til at løse opgaven,” siger forsvarsminister Peter Christensen (V) til TV2 News.

Danmarks bidrag til den internationale mission bliver et civilt transportskib med 18 besætningsmedlemmer og et flådeskib med 120 mand ombord, en føringsstab på cirka 20 mand og støtteelementer med cirka 90 personer.

”Det er en enormt vigtig opgave. Skulle sådan nogle produkter falde i de forkerte hænder, så ville de jo kunne bruges både mod civilbefolkningen i Libyen, men også potentielt til terror i Europa,” siger han.

Skulle sådan nogle produkter falde i de forkerte hænder, så ville de jo kunne bruges både mod civilbefolkningen i Libyen, men også potentielt til terror i Europa

Peter Christensen
Forsvarsminister

Det er den libyske samlingsregering, der har bedt det internationale samfund om hjælp til at rydde de kemiske våbenrester op.

En forfærdelig situation
Socialdemokraterne bakker op om missionen, der ifølge udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) har to begrundelser:

”Når det internationale samfund henvender sig og beder om hjælp til noget, skal vi som udgangspunkt stille os positivt. FN har bedt om, at landene hjælper, og derfor stiller vi os positivt” siger han og fortsætter:

”Islamisk Stat befinder sig i et meget ustabilt Libyen. Det er ikke til at forestille sig, hvor forfærdelig en situation vi ville befinde os i, hvis de fik fat i kemiske våben. Vi ville kunne se en hidtil uset form for brutalitet, og man kunne nemt få det at se i en Europæisk hovedstad.”

Efter borgerkrigen i Libyen, der førte til den nu afdøde diktator Muammar Gaddafis fald, har landet befundet sig i konstante uroligheder og under øget indflydelse fra islamiske grupper.

Under Gaddafis regeringstid opbyggede Libyens militær lagre med hemmelige, kemiske våben såsom sennepsgas. Det er disse lagre, som man med den internationale mission ønsker at få ryddet.

Bred enighed
Fra Enhedslisten til DF er der bred enighed blandt folketingets ni partier.

”Danmark har én gang vist, at vi kan håndtere sådan en operation, da vi gjorde det samme i Syrien. Og det er vigtigt, at IS (Islamisk Stat, red.) ikke får fat i våbenresterne,” siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, til Politiko.

I Enhedslisten støtter man også op om oprydningsarbejdet.

”Jeg håber, at det kan blive en tradition, at Danmark aktivt bakker op om nedrustning, destruktion af kemiske våben og forbud mod masseødelæggelsesvåben,” siger udenrigsordfører for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, i en pressemeddelelse.

Forsvaret anslår, at missionen vil koste omkring 12 millioner kroner om måneden.

Det danske bidrag bliver forventelig endeligt vedtaget fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00