Debat

Ingen grøn vækst uden rettigheder

DEBAT: Grøn vækst kan ikke stå alene. Ved at fremme god regeringsførelse og rettighedsbaseret udvikling kan ulandene blive styrket i deres eget arbejde med bæredygtig vækst, skriver Lone Loklindt, udviklings- og miljøordfører for Radikale.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Loklindt
Udviklings- og miljøordfører (R)

Jeg har læst de øvrige debattørers indlæg i udviklingsdebatten om grøn vækst med stor interesse, og der er mange gode bud på, hvordan man opnår størst effekt.

I den forbindelse vil jeg gerne understrege, at grøn vækst i udviklingspolitikken netop bunder i et ønske om at sikre en bæredygtig udvikling, der kommer den brede befolkning i udviklingslandene til gavn.

Livskvalitet skal også fremmes
Det Radikale Venstre arbejder ikke for vækst alene for vækstens skyld - men for at skabe forbedringer for befolkningen i udviklingslandene. Udviklingslandene har brug for vækst, og der er brug for, at væksten fremmer livskvaliteten for den brede befolkning. Det er helt afgørende, at befolkningen mærker en langsigtet effekt og en forbedring i deres levevilkår.

Fakta

Fra 1. oktober og en måned frem handler Udviklingsdebatten om, hvordan Danmark sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling i fattige lande.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Indkomstudvikling til den fattigste del af befolkningen er prioriteret højt i regeringens strategi, og derfor er vækst vigtig, fordi kagen simpelthen er for lille. Det er ikke kun et spørgsmål om omfordeling, men også om at øge fordelingskilden. Så ja, det er livsvigtigt med vækst, hvis velstandsfremgang skal opnås.

Men det er vigtigt, at det er den rigtige form for vækst - og her ønsker jeg, at farven på væksten skal være grøn. Grøn vækst er miljømæssigt forsvarligt, og den skal sikre en langsigtet bæredygtig udvikling. Ved at satse på grøn vækst er vi med til at fremme, at de job, der skabes i udviklingslandene, varer ved, når ressourcerne ikke slipper op.

At skabe grøn vækst i udviklingslande, hvor den danske udviklingsbistand spiller sammen med private investeringer, er ikke et spørgsmål om, hvem der vinder.

Lone Loklindt
Udviklings- og miljøordfører (R)

Når klimaet forandrer sig, rammer det oftest de fattigste, i de fattigste lande: mennesker, som i forvejen har det sværest, rammes hårdest under hungersnød og ved ressourcemangel.

Den grønne vækst skal være med til at mindske ressourcemangel og klimaforandringer på et globalt plan, men i høj grad forebygge, at problemerne opstår lokalt. Initiativer, der sikrer bedre afgrøder og forbedrer landbruget, kommer i høj grad den lokale befolkning til gavn. Den danske satsning på grøn vækst rammer derfor der, hvor der er et behov for at forebygge miljøkatastrofer. 

Ikke et spørgsmål om en vinder
I arbejdet med at sikre grøn vækst er det sund fornuft at trække på de danske styrkepositioner, der ligger i de grønne erhverv. Hvis vi skal lykkes med at sikre grøn vækst, er danske virksomheders spidskompetencer helt afgørende.

At skabe grøn vækst i udviklingslande, hvor den danske udviklingsbistand spiller sammen med private investeringer, er ikke et spørgsmål om, hvem der vinder. Det er ikke sådan, at det enten er danske virksomheder, der vinder, eller også er det udviklingslandet. Snarere tværtimod.

Det er netop muligt at udvide lokalbefolkningens fortjeneste gennem lokale arbejdspladser og miljørigtige løsninger, samtidig med at der også skabes vækst i danske virksomheder. Vi skal ikke være bange for, at grøn vækst vil underminere Danmarks øvrige satsninger i udviklingspolitikken.

Grøn vækst skal ikke stå alene. Samlet set er det vigtigt, at vores udviklingsbistand bruges til fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling, herunder menneskerettigheder, demokrati, inklusiv vækst og sociale fremskridt. Men fokusset på global bæredygtighed er en høj prioritet.

Danmark har stærke udviklingsprogrammer, der fremmer god regeringsførelse og rettighedsbaseret udvikling. Jeg ønsker, at den slags programmer ikke kun skal ske på et metaplan, men også i forhold til konkret kompetenceudvikling med henblik på at opgradere udviklingslandenes miljølovgivning og miljøforvaltning. Derved kan regeringerne blive styrket i deres eget arbejde med bæredygtig udvikling.

Jeg håber og tror, at grøn vækst vil rykke ved udviklingen i udviklingslandene og den globale bæredygtighed.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

0:000:00