Debat

CARE: Danmark skal gå forrest med CSR

DEBAT: Dansk udviklingspolitik har en vigtig opgave med at understøtte CSR i udvalgte sektorer, hvor Danmark har viden og erfaring, mener Nanna Callisen Bang, programkoordinator i CARE Danmark.

Danmark og danske virksomheder skal ikke være en del af det ”Race to The Bottom” på pris, arbejdsvilkår og miljøhensyn, som foregår i mange lande. Det mener Nanna Callisen Bang, programkoordinator i CARE Danmark.
Danmark og danske virksomheder skal ikke være en del af det ”Race to The Bottom” på pris, arbejdsvilkår og miljøhensyn, som foregår i mange lande. Det mener Nanna Callisen Bang, programkoordinator i CARE Danmark.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nanna Callisen Bang
Programkoordinator, CARE Danmark

Ifølge rapporten The State of Ethical Trading, lanceret af Dansk Initiativ for Etisk Handel den 20. april 2016, omstiller danske virksomheder sig i stigende grad til CSR og mere bæredygtig, etisk handel. Dansk udviklingspolitik kan også fremadrettet bidrage til, at de danske virksomheders investeringer i samfundssansvar bliver en konkurrencefordel og samtidig en gevinst for de samfund, der handles med.

Udfordringer i globale leverandørkæder
I marts i år satte researchcentret Danwatch med deres rapport ”Bitter Kaffe” fokus på slavelignende forhold i kaffesektoren i Brasilien. Rapporten peger på, at kaffesektoren har en række udfordringer med blandt andet manglende kontrakter med arbejderne i plantagerne og kooperativerne; forsinket betaling til arbejdere; lave lønninger; børnearbejde og forkert anvendelse af pesticider. 

Rapporten førte i Danmark til intens debat på de sociale medier, et samråd med udenrigsminister Kristian Jensen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og til et større dialogmøde i Dansk Initiativ For Etisk Handel med en lang række deltagere fra detailhandlen, fagbevægelsen og NGO’er, som satte fokus på virksomheders vanskeligheder ved at håndtere deres ansvar i alle led i leverandørkæden.

Der er fortsat brug for, at danske virksomheder investerer i CSR – eller rettere – i at integrere bæredygtighed og etisk handel i selve kerneforretningen.

Nanna Callisen Bang
Programkoordinator, CARE Danmark

Problemer med kaffe og roser
Desværre er der tale om velkendte problemer i landbrugssektoren i de fleste af de lande, som CARE Danmark til dagligt arbejder i. Vores 25 års erfaring i Asien og Afrika peger på, at danske virksomheder, der f.eks. handler med kaffe, roser, eksotisk frugt og grøntsager, kan forvente den samme type udfordringer i deres leverandørkæde. At det snarere er reglen frem for undtagelsen skyldes, at der er tale om fattige lande med ringe regulering fra myndighedernes side, og hvor arbejderne ofte er dårligt organiserede og har få alternative indkomstmuligheder.

Dybdegående analyse fra Danwatch og andre researchcentre giver et kærkomment indblik i en konkret leverandørkæde langt væk fra direktionsgangene og skærper detailhandlens opmærksomhed på udfordringerne. ”Vi accepterer ikke børnearbejde” og ”Det er imod vores Code of Conduct” er typiske reaktioner, men de nævnte udfordringer i leverandørkæden løses ikke ”one-off” med en underskrift til CSR-afdelingen. Udfordringerne kalder på en mere pro-aktiv, langsigtet og systematisk tilgang til etisk handel.

Status på etisk handel
Ser vi på danske virksomheders arbejde med etisk handel i rapporten The State of Ethical Trading fra Dansk Initiativ for Etisk Handel, tegner der sig et billede af, at flere af medlemmerne, særligt de større virksomheder, faktisk er i gang med at iværksætte en mere systematisk tilgang til etisk handel.

De er i gang med eller har allerede udviklet politikker og mål for CSR-arbejdet, og i stigende grad ser vi, at analyser af menneskerettigheder, arbejdsforhold og miljø nu bliver en del af virksomhedernes risikoanalyse. På den korte bane er det en investering for virksomhederne.

Samtidig er der mange afskrækkende eksempler på, at det kan være dybt skadeligt for en virksomheds omdømme eller økonomi at lægge sig ud med lokalbefolkningen, miljøorganisationer, myndigheder eller forbrugere.

Medlemmerne efterlyser samtidig mere viden, om hvordan menneskerettighedsanalyser udføres i praksis. Det er også tankevækkende, at kun 56 procent, dvs. lidt over halvdelen af medlemmerne af Dansk Initiativ for Etisk Handel, har afsat budget til arbejdet med CSR og etisk handel. Hvordan mon billedet ser ud blandt de danske virksomheder, der ikke er medlem af Dansk Initiativ for Etisk Handel?

Udviklingspolitikkens rolle
Der er fortsat brug for, at danske virksomheder investerer i CSR – eller rettere – i at integrere bæredygtighed og etisk handel i selve kerneforretningen. Det bør ske gennem nødvendig omhu (due diligence) og ansvarlig leverandørstyring for at leve op til internationalt anerkendte standarder som FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv.

Regeringen kan understøtte dette arbejde med krav om nødvendig omhu (due diligence), klare rapporteringskrav og en opdateret handlingsplan for området, der giver retning og sikrer øget koordinering på området.

Men det er alt for snævert for dansk udviklingspolitik kun at have fokus på den enkelte danske virksomhed. Dansk udviklingspolitik har en vigtig opgave med at understøtte CSR i udvalgte sektorer, hvor Danmark har viden og erfaring, som f.eks. landbrug og fødevarer eller tekstil. Det er sund fornuft både i et økonomisk og et menneskeretsligt perspektiv.

Danmark og danske virksomheder bør være dem, der løfter barren for CSR i en given sektor; det vil også blive en konkurrencemæssig fordel for danske virksomheder. Vi skal ikke være en del af det ”Race to The Bottom” på pris, arbejdsvilkår og miljøhensyn, som foregår i mange lande. I stedet skal Danmark gå forrest, i tæt samarbejde med myndigheder, andre ikke-danske progressive virksomheder, fagforeninger og NGO’er, og bidrage til en styrket regulering og klarere rammevilkår, der understøtter bæredygtig og ansvarlig handel.

Dokumentation

Fra 4. maj og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på hvilken rolle CSR skal spille i dansk udviklingspolitik og for danske virksomheders engagement i udviklingslande.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nanna Callisen Bang

Direktør, Etisk Handel Danmark
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00