Debat

Minister: Ny plan skal sikre bedre rammevilkår for ulande

DEBAT: En kommende dansk handlingsplan skal på tværs af ministerier bekæmpe politikker, som påvirker ulande negativt. Men det bliver en svær balancegang, skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal bidrage til at skabe bedre rammevilkår, så udviklingslandene selv kan skabe velstand, forbedre levevilkårene og rettighederne for deres befolkninger.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister
Fakta

Fra 3. juni og en måned frem handler Udviklingsdebatten om den kommende danske handlingsplan for udviklingsvenlig politikkohærens.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.dk.

Af Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Spændende perspektiver eller forstemmende? Ikke alle var lige begejstrede for sammenlægningen af handel og udvikling, da jeg tiltrådte som ny minister for begge områder.
 
Ville man nu fremme handel på bekostning af udviklingslandene? Ville udviklingssamarbejdet kun handle om eksportfremme? Kunne man ikke bedre varetage udviklingslandenes interesser ved at holde handel og udvikling særskilt?

Efter at have siddet mere end 100 dage i stolen som handels- og udviklingsminister er jeg 100 procent overbevist – sammenlægningen er noget af det vigtigste, der er sket for dansk udviklingssamarbejde. Måske ikke i 100 år, men i lang tid. 

Sikre udviklingsvenlig politik i EU
For når målet er at skabe udvikling, så skal vi tænke langt bredere end udviklingspolitik og traditionel udviklingsbistand. Vi skal bidrage til at skabe bedre rammevilkår, så udviklingslandene selv kan skabe velstand, forbedre levevilkårene og rettighederne for deres befolkninger.
 
Udviklingslandene påvirkes – og det er alle vist enige om – af en lang række politikker udover udviklingspolitikken. Det gælder ikke mindst handelspolitikken. Derfor er det blandt andet vigtigt, at vi sikrer en udviklingsvenlig handelspolitik i EU.
 
På EU’s ministermøder på handelsområdet, hvor der blandt andet diskuteres økonomiske partnerskabsaftaler med udviklingslandene, deltager jeg som handels- og udviklingsminister. Og det giver virkelig god mening.
 
Men der er mange andre politikker, der har stor påvirkning på udviklingslandene. Det gælder ikke mindst politikker inden for skat, landbrug, klima og sikkerhed.
 
Fælles mål på tværs af ministerier
Derfor lancerer jeg den 16. juni en handlingsplan for sammenhængende politikker for global udvikling. Planen fastlægger fælles og klare politiske målsætninger på tværs af ministerområder. Og den angiver en række konkrete områder, hvor Danmark vil gå forrest for at øge sammenhængen mellem de forskellige politikområder. Til gavn for verdens fattigste.

Handlingsplanen har fokus på tre områder. Handel og finansiering, fødevaresikkerhed og klima samt fred og sikkerhed. Det er politikområder, der alle har stor indflydelse på de fattigste lande.
 
Vi vil gøre noget ved de negative konsekvenser, som for eksempel handels- eller skattepolitik kan have for udviklingslandene, og vi vil udnytte de fælles interesser, der er mellem politikområderne til fordel for verdens fattige.
 
Det er både i udviklingslandenes og vores egen interesse. Udviklingslandene skal udnytte deres eget potentiale, og vi skal sørge for, at vi ikke modarbejder vores egne indsatser for at skabe udvikling.
 
Fokus på dansk indsats i EU
Vi har valgt at fokusere den danske indsats på EU. EU’s politikker har langt større indflydelse på udviklingslandene end vores nationale politikker. Det skyldes EU’s rækkevidde, omfanget af instrumenter og indsatser, og EU’s kompetence på en række områder. Det gælder ikke mindst på handelsområdet, hvor det er i EU, at handelspolitikken fastlægges. Vi vil derfor kæmpe for, at:

  • EU's frihandelsaftaler bidrager til større økonomisk integration af de mindst udviklede lande,
  • EU står i spidsen for at bekæmpe skattesvindel og skatteunddragelse,
  • EU-politikker bidrager til global fødevaresikkerhed,
  • EU tager en ledende rolle for at fremme grøn omstilling og begrænse klimaforandringer,
  • EU har en sammentænkt tilgang til konflikter og stabilisering.

Konsekvenser og interessekonflikter
Lad mig sige det, som det er: det bliver ikke en let opgave. Dels er det et komplekst område, hvor EU’s politikker kan påvirke udviklingslande og befolkningsgrupper forskelligt, og hvor vi ofte mangler viden og data om de langsigtede effekter af EU’s lovgivning og politikker.
 
Dels kan der være interessekonflikter mellem politikområder, hvor det vil være nødvendigt med politiske valg og hensyn, der skal balanceres. Men jeg vil arbejde for, at beslutninger bliver truffet på et oplyst grundlag, der inddrager udviklingspolitiske hensyn.
 
Der har været stor interesse for Danmarks handlingsplan, og jeg takker for alle de gode input, som vi har modtaget undervejs i processen. Jeg ser frem til debatten her på Altinget.dk og ved lanceringen senere på måneden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00