Debat

Danmark kan inspirere til grønne løsninger

DEBAT: Danmark skal efterkomme de kompetencer og teknologier, udviklingslandene efterspørger. Men vi kan også inspirere til grønne løsninger, skriver Jan Laustsen, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark skal spille aktivt med og assistere landene med at vælge de grønne løsninger, som passer til deres behov og udvikling.

Jan Laustsen
Områdedirektør for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer
Fakta

Fra 1. oktober og en måned frem handler Udviklingsdebatten om, hvordan Danmark sikrer en miljøvenlig og bæredygtig udvikling i fattige lande.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Af Jan Laustsen
Områdedirektør for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.

Der er mange forskellige vinkler på og indgange til begrebet ”grøn vækst” afhængig af øjnene, der ser.

Advocacy-koordinator Marianne Haahr fra CARE skriver i sit indlæg 21. oktober, at debatten på Altinget.dk viser, at vi mangler en fælles definition af grøn vækst, hvilket - efter hendes mening - medfører at ”alle dermed kan lægge den betydning i grøn vækst-begrebet, som tilgodeser deres særinteresser”.

Jeg er enig med CARE i, at danske aktører på tværs af sektorer og organisationer ikke har en fælles definition af grøn vækst. Jeg er også enig i, at formålet med at uddele udviklingskroner må være at reducere fattigdom og sult i modtagerlandene.

Særinteresser er ikke en dårlig ting
Men der er mange veje til at skabe udvikling og grøn vækst i et modtagerland, hvor forskellige danske aktører skal bidrage med det, de er bedst til. Ambitionen er at skabe grøn vækst både med udviklingsbistand, men også med kommercielle midler og samarbejde. 

Derfor bør begrebet grøn vækst være åbent for inddragelse af forskellige kompetencer og udbytter – også selv om der er ”særinteresser" fra både modtagerlandets og dansk side.

Grøn vækst rækker ind i alle sfærer i modtagerlandets samfund, og derfor skal Danmark ligeledes bidrage med alsidige kompetencer fra blandt andet erhvervsliv, ngo’er og universiteter. Det vigtigste udgangspunkt er, at vi er i øjenhøjde og er ligesindede partnere med modtagerlandet. 

Push-pull-effekt
I min optik er grøn vækst en push-pull-effekt. Vi skal hjælpe udviklingslande med at levere de kompetencer og teknologier inden for landbrug og fødevareproduktion, som landene efterspørger. Men vi kan også være med til at vise dem vejen frem og inspirere – uden at pådutte dem eksakte løsninger og dyr teknologi.

Landbrug & Fødevarer modtager et stadig stigende antal delegationer fra afrikanske lande, som gerne vil lære om andelsorganisering, bedre ressourceforbrug og større output. Det vidner om, at flere afrikanske lande allerede er godt i gang med at drive udviklingen frem selv og har en klar egeninteresse i at udvikle landbruget.

Danmark skal spille aktivt med og assistere landene med at vælge de grønne løsninger, som passer til deres behov og udvikling. Det kan vi gøre gennem vores fælles bistandsmidler, men også gennem private investeringer og samhandel.

Et fokus på grøn vækst skal ikke være afgrænset til udviklingsmidler, men være bredt funderet i vores samarbejde med udviklingslande. I de modtagerlande, hvor det giver mening, skal Danmark bevæge sig fra bistand til business med grøn vækst som rettesnor for aktiviteterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Laustsen

Områdedirektør, Handel, Marked og Ernæring, Landbrug & Fødevarer
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1987)

0:000:00