Debat

DI: Det haster med Løkkes ligeværdige partnerskaber i Afrika

Mens Danmark har sparet på udenrigstjenesten, har Rusland og Kina kraftigt øget deres aktiviteter i Afrika. Det har svækket Danmarks position på vores nabokontinent markant – vi må handle hurtigt, skriver Marie Gad.

<div>Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lagde i foråret op til et paradigmeskifte i dansk udenrigspolitik, men vi venter på handling bag ordene, skriver Marie Gad.</div>
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lagde i foråret op til et paradigmeskifte i dansk udenrigspolitik, men vi venter på handling bag ordene, skriver Marie Gad.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Marie Gad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenrigsministeren lægger op til et paradigmeskifte i dansk udenrigs- og udviklingspolitik.

Fra ret lille tilstedeværelse og en donor-tung tilgang til udviklingspolitik til en politik med flere ligeværdige partnerskaber med afrikanske lande, en pragmatisk politisk tilgang og ikke mindst en øget fysisk tilstedeværelse – særligt i Ruslands naboområde og på det afrikanske kontinent.

Det er godt nyt. Ikke kun for Danmarks rolle som global aktør, men også for de mange danske virksomheder, der kan spille en rolle i handel og udvikling globalt. Nu skal der handles.

Vi mister lige nu indflydelse i Afrika trods årtiers kæmpe investeringer, hjælp og partnerskaber

Marie Gad
Underdirektør, DI

Dansk indflydelse på tilbagetog i Afrika

Vi mister lige nu indflydelse i Afrika trods årtiers kæmpe investeringer, hjælp og partnerskaber. Og når Danmark, Europa og USA er ved at miste fodfæstet i Afrika, så truer det vores sikkerhed.

Afrika er Europas enorme nabo mod syd med stort potentiale – men også store risici, som risikerer at påvirke Europas og Danmarks sikkerhed.

Der er flere konflikter på det afrikanske kontinent nu end tidligere. Der er en enorm og voksende ungdomsarbejdsløshed, og klimaforandringer kommer til at påvirke livsgrundlaget for millioner af mennesker i de kommende år.

Øget fysisk tilstedeværelse i Afrika betyder imidlertid ikke blot flere ambassader, som udenrigsministeren lægger op til. Flere og stærkere landeprogrammer er også helt nødvendige.

For presset stiger. Vi ser det fra flere lande – især Kina og Rusland. Og ulig Danmark stiller de ikke krav om menneskerettigheder og god regeringsførelse.

Læs også

Det betyder, at Europa og USA ikke længere er det oplagte førstevalg for afrikanske lande, når de vil indgå partnerskaber. Det er ærgerligt. For vi oplever faktisk en stor afrikansk interesse for Danmark og for danske løsninger.

Det er kendt i afrikanske lande, at Danmark kommer med løsninger af høj kvalitet inden for vand, fødevarer, energi og infrastruktur. Og det er kendt, at vi prioriterer lokal jobskabelse og uddannelse højt. Den position bør vi kunne udnytte.

Vi må vende udviklingen

Øget dansk satsning i Afrika har trods presset fra andre lande stort potentiale både for de afrikanske lande og for Danmark. Hvis bare Danmark formåede at nå samme handelsniveau som gennemsnittet for europæiske lande, er der en eksportgevinst på cirka syv milliarder kroner.

Som eksempel eksporterer hver belgier mere end fem gange så meget til Afrika som hver dansker. Men det kræver, at Danmark hurtigt øger tilstedeværelsen med en dansk ambassade og et programsamarbejde, der bygger på den lokale efterspørgsel.

Første oplagte skridt er at rulle den planlagte lukning af ambassaden i Tanzania tilbage og genopbygge det årtier lange landeprogram, der har skabt gode resultater i landet

Marie Gad
Underdirektør, DI

Parallelt bør vi øge Danmarks kommercielle samarbejde og udvikle projekter, der kan tiltrække investeringer fra hele verden – også fra danske investorer.

Eksempelvis oplever DI i vores arbejde i Afrika en enorm interesse fra de lokale myndigheder for byudvikling med den infrastruktur, der skal til inden for vand, energi, transport og bygninger. Det er lige præcis den interesse, Danmark skal gribe.

Danmark kan understøtte med myndighedssamarbejde og sektorrådgivere for at bygge de ligeværdige partnerskaber, som udenrigsministeren foreslår.

Det kræver, at vi med det samme styrker Udenrigsministeriet med flere og større ambassader og laver nye og styrker eksisterende landeprogrammer.

Første oplagte skridt er at rulle den planlagte lukning af ambassaden i Tanzania tilbage og genopbygge det årtier lange landeprogram, der har skabt gode resultater i landet.

Dermed kan vi fortsætte og udbygge Danmarks langvarige engagement i et ligeværdigt partnerskab med Tanzania i tråd med regeringens ønsker.

Jeg håber på snarlig handling bag udenrigsministerens ord, for der er brug for et stærkt Danmark og for stærke danske virksomheder i Afrika, hvis Danmark skal kunne påvirke en verden i forandring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00