Løkke klar med ny strategi for dansk udenrigspolitik: "Vi må ikke være naive"

En mere usikker og kompliceret verden ændrer Danmarks strategi udadtil. Nu bliver retningen pragmatisk idealisme fremfor værdipolitik, lyder det i regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.  

Der er altid dilemmaer, når vi engagerer os med andre, som ikke har det samme værdigrundlag som os. Men det må ikke afholde os fra at samarbejde på områder af fælles interesse – eller tage en kritisk dialog, når vi er uenige, står der i strategien. 
Der er altid dilemmaer, når vi engagerer os med andre, som ikke har det samme værdigrundlag som os. Men det må ikke afholde os fra at samarbejde på områder af fælles interesse – eller tage en kritisk dialog, når vi er uenige, står der i strategien. Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik skal i fremtiden bygge på såkaldt 'pragmatisk idealisme'.

Begrebet bliver overskriften for en ny strategi, der udstikker de overordnede pejlemærker for, hvordan Danmark skal navigere i en verden, der er markant forandret efter den 24. februar 2022, da Rusland invaderede Ukraine.

Dansk udenrigspolitik skal nemlig forholde sig til verden, som den faktisk er: usikker, uforudsigelig og kompliceret. 

De otte pejlemærker for dansk udenrigspolitik
  • Danmark skal vedblive at støtte Ukraines forsvarskamp og landets europæiske integration
  • Vi skal styrke dansk forsvar og sikkerhed og bidrage til NATO’s afskrækkelse
  • Danmark skal fortsat yde støtte EU’s naboer mod øst og på Vestbalkan
  • Vi skal håndtere de afledte globale konsekvenser af Ruslands agressionskrig
  • Vi skal øge vores engagement i verden og opbygge nye alliancer og ligeværdige partnerskaber globalt
  • Vi skal styrke Danmarks og Europas modstandsdygtighed bredt set
  • Danmark skal udbygge de danske styrkepositioner inden for det grønne område, teknologi, sundhed med videre
  • Danmark skal understøtte og samarbejde med danske virksomheder i den nye geopolitiske kontekst

Kilde: Udenrigsministeriet

Det skriver udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i forordet til den 26 sider lange strategi, som SVM-regeringen præsenterede for offentligheden tirsdag middag.

”Vi må ikke være naive. Lande handler efter deres egne interesser og ikke efter, hvad der ville være godt for Danmark. Hvis vi ser bort fra det, kommer vi galt af sted.”

Omvendt skal Danmark fortsat kæmpe for at udbrede sine værdier til resten af verden. 

”Realisme betyder ikke, at alting er lige godt, og det er lige gyldigt, hvad man kæmper for. Derfor er den pragmatiske idealisme heller ikke et opgør med vores værdier. Tværtimod,” siger udenrigsministeren.

Lars Løkke Rasmussen slår fast, at kampen for danske værdier bedst kæmpes sammen med internationale partnere i især EU og Nato.

Krig i Europa øger Danmarks engagement

Den nye strategi kommer 15 måneder efter, at den tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) præsenterede en udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi på 61 sider, der gik den værdipolitiske vej.

Den handlede om, at Danmark skulle kaste sig ind kampen for demokratiske værdier og respekt for menneskerettighederne. 

Men blot få uger efter kunne man se Rusland køre sine tropper ind over Ukraines grænser i februar sidste år. 

Et rammesættende øjeblik, der har ændret hele sikkerhedssituationen i Europa og skaber "dyb mistillid og langvarig konfrontation og uforudsigelighed".

Læs også

Det er derfor en af de centrale strategiske punkter for regeringens udenrigspolitiske strategi.

Helt overordnet skal Danmark fortsat fokusere på at støtte Ukraines evne til at forsvare sig, styrke forsvaret i Danmark, og de alliancer, som vi har med vores umiddelbare nabolande - samt Arktis og Nordatlanten.

For så længe Rusland fortsætter som en aggressor, skal Danmark sammen med partnere og allierede arbejde for at svække og isolere Rusland internationalt, lyder det. 

Danmark skal derfor øge sit engagement i EU's nærområder - Moldova, Vestbalkan og Georgien - for at styrke landenes relation til Vesten. 

Sidstnævnte har åbnet en ny dansk ambassade 14. maj. 

Tættere samarbejde med flere kontinenter

I regeringens strategi fremgår det, at Europa taber international indflydelse globalt - og det påvirker også Danmark, hvis der ikke bliver gjort noget i tide. 

Den nye strategi skal i stedet gentænke, hvordan vi engagerer os i verden - og med hvem. 

Vi må ikke være naive. Lande handler efter deres egne interesser og ikke efter, hvad der ville være godt for Danmark. Hvis vi ser bort fra det, kommer vi galt af sted.

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister

”Der er altid dilemmaer, når vi engagerer os med andre, som ikke har det samme værdigrundlag som os. Men det må ikke afholde os fra at samarbejde på områder af fælles interesse – eller tage en kritisk dialog, når vi er uenige,” står der i rapporten. 

Det kunne være i Asien og Indo-Stillehavsregionen og Afrika - som er nævnt som nye og konstruktive partnerskaber globalt. 

Men hvis globale forsyningskæder bryder sammen, skal Danmarks strategier gøre at vi fortsat kan stå fast. 

Det er strategiens sidste centrale punkt, der handler om at sikre sig, at Danmark bliver mere robust overfor forsyningskriser. 

Det skal Danmark opnå ved et tættere europæisk samarbejde på områder som handels- og industripolitik, den grønne omstilling, den digitale tidsalder og kritisk infrastruktur. 

For når globale forsyningskæder bryder sammen, er det ikke ligegyldigt, hvor de vigtige varer bliver produceret, står der. 

Den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi kommer blandt andet til at række ind i flere af regeringens andre planer: en ny europapolitisk aftale, forsvarsforliget, ny tech-diplomati og kommende globaliseringsstrategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00