Debat

Diis-forsker om verdensmål: Vi har ikke tid til endnu en middelmådig dansk plan

DEBAT: Danmarks nye handlingsplan for verdensmålene må ikke ende i middelmådighed og dødvande, som den seneste gjorde. Tiden løber fra os, og som verdenssamfund er vi ikke på rette kurs, skriver Adam Moe Fejerskov.

En dårlig handlingsplan for verdensmålene er mere skadelig end slet ingen plan, skriver Adam Fejerskov.
En dårlig handlingsplan for verdensmålene er mere skadelig end slet ingen plan, skriver Adam Fejerskov.Foto: DIIS
Adam Moe Fejerskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En ny udenrigspolitisk strategi, en ny udviklingspolitisk strategi, og en ny handlingsplan for hvordan Danmark kan bidrage til at opnå Verdensmålene. Jeg får koldsved ved tanken om de mange mande- og kvindetimer, der skal lægges i strategisk forberedelse og udvikling fra uskyldige fuldmægtige, i løbet af efteråret og det tidlige forår. Ikke mindst i udenrigsministeriet.

Potentialet i den øvelse, vi og de og politikerne skal igennem over de næste måneder indeholder et kæmpemæssigt potentiale. Et sæt markante og modige strategier vil kunne mobilisere folkelig og politisk handling over de næste år, på vej mod opnåelsen af de verdensmål vi allerede er på vej til at misse.

Men faldgruber er der samtidigt rigeligt af. Det kan ikke siges simpelt nok: gode strategier er fantastiske, dårlige strategier er meningsløst spild af ressourcer. De får os ikke bare til at træde vande, de betyder typisk to skridt tilbage.

Mere brug for handling end for planer
Og tvivlsspørgsmål er der nok af. Udenrigsministeren taler med store ord om en ny værdibaseret tilgang til udenrigspolitikken, der skal gøre op med snævre interesser, men som vil kræve nogle kameler at sluge, hvis den skal føres ud i livet. Udviklingsministeren virker til at have hjertet på det rette sted, når han taler indigneret om ulighed og solidaritet, men i deres oversættelse til realpolitik fremstår de bevingede ord bagudskuende med bl.a. mantraer om at ’stoppe migration’.

Fakta
Temadebat: Hvad skal Danmarks handlingsplan for arbejdet med FN’s verdensmål indeholde? Hvilke områder har været overset i den seneste handlingsplan fra 2017? Altinget spørger et hold af debattører.

Blandt bidragsyderne er:

Nicolai Wammen (S), Mette Gjerskov (S), Jens Joel (S)
, hhv. finansminister, verdensmålsordfører og EU-ordfører for socialdemokraterne
Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus
Adam Moe Fejerskov, seniorforsker ved Diis
Camilla Brückner, direktør for UNDP's nordiske kontor
Kirsten Brosbøl, stifter af handletanken 2030beyond
Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

Indlæggene er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Centralt imellem de to står verdensmålene, som en lysende inspirationskilde. En transformativ dagsorden, der samler FN’s bærende mål om social og økonomisk udvikling, om fred og sikkerhed, om menneskers rettigheder og om bæredygtig behandling af miljøet og planeten vi lever på. Dybt forankret i den samfundsmodel, de værdier og de interesser vi kalder danske. Og som bør være styrende for både Danmarks udenrigs og udviklingsengagement frem mod 2030.

For mange er verdensmålene ikke først og fremmest en række avancerede og svært forståelige mål – det er en vision for hvilke samfund og hvilken verden vi gerne vil leve. Og hvis Danmark skal yde sit bedste for at opnå den vision, vil det kræve en nærmest hellig treenighed fra de tre strategiske processer. Et sammenhængende og ambitiøst tankeværk – en masterplan – der ansporer markant handling.

Folkelige bevægelser om alt fra klima og forbrug til pensionsinvesteringer venter ikke på en handlingsplan. Heldigvis.

Adam Moe Fejerskov
Seniorforsker på DIIS

Generelt set er jeg mere til handling end planer om handling, men nogle gange skal den slags jo til. Den sidste regerings handlingsplan var dog ikke det store at skrive hjem om. Den interesserede sig mest for status quo og at snakke om alt det vi gør og gør godt, snarere end de områder hvor vi er langt fra målene.

Slut med middelmådighed og dødvande
Selv det måske mest progressive indslag om at screene lovgivning med udgangspunkt i målene, blev siden hen aflyst fordi ’der var for mange indbyrdes modstridende mål’. Modstridende politiske mål lader der i hvert fald til at have været et eller andet sted.

Tiden løber fra os, og det helt konkret i den forstand at vi som verdenssamfund ikke er på rette kurs til at opnå verdensmålene. Den nye handlingsplan må ikke lave de samme fejl om middelmådighed og dødvande, som den forrige gjorde.

Folkelige bevægelser om alt fra klima og forbrug til pensionsinvesteringer venter ikke på en handlingsplan. Heldigvis. Men en stærk handlingsplan kan støtte op om den reelle forandring som mange danskere gerne ser og aktivt deltager i.

En stærk handlingsplan kan være med til at udgøre fundamentet i både den danske indsats herhjemme og samtidigt være et pejlemærke for vores internationale engagement. Der er brug for en ambitiøs og modig masterplan for Danmark, eller ingen handlingsplan overhovedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Moe Fejerskov

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
ph.d. i internationale studier (Roskilde Uni. 2016), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2011)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00