Debat

Etisk Handel: Regeringen bremser ansvarlig handel uden midler på finansloven

Virksomheder og organisationer vil gerne sikre flere ansvarlige varer på danskernes tallerkener, i køledisken og i kantiner. Men det kræver, at regeringen prioriterer indsatsen for mere bæredygtige værdikæder og afsætter penge til det på finansloven, skriver bestyrelsesmedlemmer Ellen Marie Friis Johansen, Marie Gad og Gitte Dyrhagen Husager.

Regeringen bør understøtte et stærkt, dansk engagement i de fremtidige udfordringer og stigende krav i de globale værdikæder, skriver Ellen Marie Friis Johansen, Marie Gad og Gitte Dyrhagen Husager.
Regeringen bør understøtte et stærkt, dansk engagement i de fremtidige udfordringer og stigende krav i de globale værdikæder, skriver Ellen Marie Friis Johansen, Marie Gad og Gitte Dyrhagen Husager.Foto: Pressefoto/Dansk Erhverv, Søren Nielsen/Dansk Industri, Gitte Dyrhagen/Twitter
Ellen Marie Friis Johansen
Marie Gad
Gitte Dyrhagen Husager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi lever i en tid med stor usikkerhed – kriser, voksende energipriser, høj inflation og stigende renter. Samtidig ruster danske virksomheder sig til fremtiden ved at indtænke etik, ansvarlighed og bæredygtighed endnu dybere i deres forretningsstrategi. For danske virksomheder vil grundlæggende gerne gå forrest med at drive bæredygtighed og ansvarlighed i deres globale værdikæder.

Det er kernen i deres forretningsværdier og et afgørende konkurrenceparameter, og det vidner den store medlemstilslutning og private finansiering til Etisk Handel Danmark også om. Men arbejdet med bæredygtighed i global handel er utrolig svært i praksis, og derfor er der behov for at det offentlige også er med til at sikre endnu flere brede alliancer og konkret vejledning, særligt til SMV’erne.

Regeringen ser ud til at lukke de nationale alliancer mod afskovning og Videncenter for bæredygtige værdikæder, der er med til at sikre, at mere ansvarlige produkter rammer køledisken, kantinerne og detailhandlen i hele Danmark.

Ellen Marie Friis Johansen, Marie Gad og Gitte Dyrhagen Husager

Der er fortsat et stort uudnyttet potentiale i, at danske virksomheder går forrest i udviklingen af en mere ansvarlig produktion og nye forretningsmodeller, som kan løse vor tids store globale udfordringer i forhold til klima, biodiversitet, menneskerettigheder og fattigdom. Men manglen på viden og ressourcer er ofte en stor barriere, særligt for de små og mellemstore virksomheder.

Regeringen lukker initiativer
Her kan vi i Danmark gør en forskel. Med videncenter for bæredygtige værdikæder, de nationale alliancer for ansvarlige og afskovningsfri import, multi-stakeholder arrangementer - og ikke mindst dialog på tværs af sektorer og brancher, bidrager Etisk Handel Danmark til at øge vidensdelingen og samarbejdet blandt små og mellemstore virksomheder, civilsamfundet, og de mange nye spillere på bæredygtighedsagendaen til gavn for miljø og klima, men også producenter, arbejdere og virksomheder i det globale syd.

Desværre fremgår Etisk Handel Danmark og Videnscenteret for bæredygtige værdikæder ikke af finanslovsforslaget. Den offentlige støtte til Etisk Handel Danmark, som den samlende platform for erhvervslivet, organisationerne og fagbevægelsen, er taget af.

Det betyder, at regeringen ser ud til at lukke de nationale alliancer mod afskovning og Videncenter for bæredygtige værdikæder, der er med til at sikre, at mere ansvarlige produkter rammer køledisken, kantinerne og detailhandlen i hele Danmark.

Læs også

Ny lovgivning og øget konkurrence om klodens knappe ressourcer øger behovet for at samle alle aktører om en global, ansvarlig grøn omstilling. Mange danske virksomheder er i gang med at vurdere og finde løsninger på at reducere eget aftryk på klima, miljø og mennesker i globale værdikæder, men det er ikke nemt.

Ansvarlig produktion skal være en selvfølge
Der brug for mere, ikke mindre viden og flere alliancer og partnerskaber, og derfor vil Etisk Handel Danmark sammen med centrale offentlige og private partnere etablere flere alliancer inden for de klimatunge værdikæder. Det drejer sig om for eksempel kakao, læder, træ, tekstil, batterier, vindmøller samt solceller.

I fremtiden skal det være en selvfølgelighed for danske virksomheder at bidrage til en ansvarlig produktion og forbrug til gavn for hele verden. Men det kræver politisk mod og fremsynethed, hvis danske virksomheder skal være førende i den grønne omstilling.

Derfor opfordrer vi regeringen til fortsat at understøtte et stærkt, dansk engagement i de fremtidige udfordringer og stigende krav i de globale værdikæder. Dette inkluderer Etisk Handel Danmark, som spiller en central rolle i at styrke viden, samarbejde, engagement og handling i samfundet til gavn for mere ansvarlig og bæredygtig global handel.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Marie Friis Johansen

CSR-chef, Dansk Erhverv, næstforkvinde, Etisk Handel Danmark
cand.jur. (Københavns Uni.), HD(O) (CBS)

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

Gitte Dyrhagen Husager

Programchef, Folkekirkens Nødhjælp, forkvinde, Etisk Handel Danmark
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2008)

0:000:00