Regeringen inviterer til finanslovsforhandlinger med beskeden pengepose

Der bliver færre penge end sædvanligt at forhandle om, når SVM-regeringen sætter sig om bordet med Folketingets øvrige partier. Kun én gang tidligere har beløbet været lavere.

I alt er der afsat 500 millioner kroner i den såkaldte forhandlingsreserve for finansloven næste år. Det fremgår af regeringens forslag, der netop er præsenteret.
I alt er der afsat 500 millioner kroner i den såkaldte forhandlingsreserve for finansloven næste år. Det fremgår af regeringens forslag, der netop er præsenteret.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien GreenMaja Hagedorn

Det er en markant mindre pengepose end tidligere, finansminister Nicolai Wammen (S) har med, når finansloven for næste år skal forhandles på plads.

I alt er der afsat 500 millioner kroner i den såkaldte forhandlingsreserve. Det fremgår af regeringens forslag, der netop er præsenteret. 

Fra 2015 og frem til 2023 har beløbet kun én gang været under én milliard kroner. Det var tilfældet i foråret, hvor den kraftigt forsinkede finanslov for i år skulle landes. Her tog Wammen 200 millioner kroner med ind i forhandlingslokalet, som dog undervejs voksede til 360 millioner.

Wammen: Det er mange penge

På et pressemøde torsdag afviser finansministeren, at der er tale om en lille forhandlingsreserve.

"En halv milliard kroner er mange penge. Det er mere end dobbelt så meget, som den forhandlingsreserve, der var, sidst vi forhandlede, siger han.

Forhandlingsreserven er en pulje af penge, der kan disponeres til højt prioriterede initiativer og temaer i forhandlingerne.

Traditionelt har puljen været brugt som forhandlingsbuffer, så regeringen ikke behøver at droppe initiativer i sit eget finanslovsudspil. Samtidig har reserven været en måde at lokke støttepartierne til forhandlingsbordet, så der kan dannes et flertal for finansloven. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024