Debat

FN-ungdomsdelegater: Unge er blot et buzzword i regeringens Afrika-plan 

Ved regeringens kickoff-arrangement for Afrika-planen blev ungdommen ganske vist nævnt, men ikke et eneste ungt afrikansk perspektiv fik plads. I stedet virkede regeringens perspektiver adskilt fra de realiteter, som de fleste unge i Afrika står overfor, skriver Silke Birkenborg Andersen og Jacob Blasius.

Regeringen bør samarbejde med de afrikanske unge og høre, hvad 
der optager dem, og hvad der hindrer dem i at starte virksomheder og forfølge uddannelser, skriver Silke Birkenborg Andersen og Jacob Blasius.<br>
Regeringen bør samarbejde med de afrikanske unge og høre, hvad der optager dem, og hvad der hindrer dem i at starte virksomheder og forfølge uddannelser, skriver Silke Birkenborg Andersen og Jacob Blasius.
Foto: Ute Grabowsky/AP/Ritzau Scanpix
Silke Birkenborg Andersen
Jacob Blasius
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med en medianalder på 19 år i Afrika burde det være indlysende, at Afrikas unge er hjørnestenen i enhver fornuftig plan for fremtiden.

Denne dynamiske og voksende befolkning står klar til at forme kontinentets fremtid, og det er dem, som den danske regering skal huske, når de udformer den nye plan for Danmarks engagement i Afrika. Det nytter nemlig ikke noget, hvis man kun konsulterer ældre ledere og ignorerer hjertet af Afrika – ungdommen.

For selvom en ældre afrikansk statsleder en gang har været 19 år – så har verden ændret sig en del siden. At tro, at en person, hvis ungdomsår ligger langt fra nutidens digitale æra, kan forstå og adressere unges ambitioner og udfordringer, er i bedste fald ren fantasi – og i værste fald decideret farligt.

Arbejdet med Afrika-planen skal ske af, med og for de afrikanske unge. Vores standarder vil kollidere med den lokale virkelighed af kulturelle og praktiske forskelle, hvis ikke vi sætter os ind i dem.

Silke Birkenborg Andersen og Jacob Blasius
FN-ungdomsdelegater

Uden ungt, afrikansk perspektiv

Ved regeringens kickoff-arrangement for Afrika-planen 11. marts, blev ungdommen ganske vist nævnt og fremhævet, men arrangementet efterlod en klar følelse af, at dette blot var et buzzword, da ikke et eneste ungt afrikansk perspektiv fik plads eller stemme.

I stedet virkede regeringens perspektiver adskilt fra de realiteter, som de fleste unge i Afrika står overfor. Det er ikke nok at blot omtale ungdommen i flotte taler. Det er afgørende at se ungdommen som ligeværdige partnere.

Derfor skal regeringen samarbejde med de afrikanske unge og høre, hvad der optager dem, hvad der hindrer dem i at starte virksomheder, at forfølge uddannelser eller sikre beskæftigelse. Deres daglige udfordringer, deres ambitioner, og deres vision for fremtiden skal være i centrum for udviklingen af Afrika-planen.

Et slående eksempel på, hvordan visioner og realiter falder fra hinanden er Erasmus-programmet, som også tilbydes til afrikanske unge. Her er det meget få afrikanske studerende, der udnytter muligheden for at bruge en af de 10.000 afrikanske pladser. Det understreger behovet for at adressere de bureaukratiske og praktiske barriere, som forhindrer ungdommens deltagelse.

Læs også

Vores erfaringer med Erasmus-programmet afspejler de udfordringer, unge står overfor – barrierer, der kun kan overvindes gennem mange ressourcer og viden om bureaukratiet, som kun eliten bliver udstyret med. Og det er vel ikke kun eliten, vi vil uddanne? Forhindringerne er ikke blot irriterende, de er direkte ødelæggende for langt de fleste unges drømme og potentiale.

Mere end at lytte til de unge 

I debatten om ligeværdigt samarbejde må vi anerkende et fundamentalt princip: Arbejdet skal ske af, med og for unge. Vores standarder vil kollidere med den lokale virkelighed af kulturelle og praktiske forskelle, hvis ikke vi sætter os ind i dem.

De afrikanske unge står overfor barrierer, der kun kan overvindes gennem mange ressourcer og viden om bureaukratiet, som kun eliten bliver udstyret med. Og det er vel ikke kun eliten, vi vil uddanne?

Silke Birkenborg Andersen og Jacob Blasius
FN-ungdomsdelegater

Inddragelse af ungdommen øger chancerne for at skabe bæredygtige og langsigtede løsninger – og med tanke på at 45 ud af 54 afrikanske nationer har oplevet mindst ét kupforsøg siden 1950, bør bedre ungeinddragelse prioriteres.

For at udforme en realistisk og succesfuld plan for Danmarks engagement i Afrika, er det afgørende, at regeringen inddrager unge direkte i politikudviklingen.

Dette engagement bør være lokalt forankret og inkludere ikke blot eliten, men også de mange unge, der kæmper med hverdagens udfordringer. Afrika-planen bør fokusere på uddannelse, ligeværdige samarbejde, og have modet til at adressere de praktiske realiteter, der påvirker unges liv.

Ved at sætte unge i centrum for Afrika-planen, kan vi sikre, at vores tiltag er relevante, inkluderende og effektive.

Inddragelse af unge i udviklingen af politikker og strategier er ikke blot et spørgsmål om at lytte. Det er er et spørgsmål om at handle på deres input og integrere deres perspektiver. Ved at placere unge i centrum af Afrika-planen, placerer man hele befolkningen i centrum. På denne måde vil Afrika-planen få den nødvendige dybde og bredde til rent faktisk at gøre en forskel.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Silke Birkenborg Andersen

Ungdomsdelegat til FN for demokrati og partnerskaber, DUF, forretningsudvalgsmedlem, Radikal Ungdom
stud.scient.pol. (Københavns Uni. og Université libre de Bruxelles)

Jacob Blasius

FN-ungdomsdelegat, DUF, Internationalt ansvarlig, Danske Studerendes Fællesråd

0:000:00