Debat

Forsker: Løkkes udenrigspolitik bør fremhæve, at Danmark var aktiv i afkoloniseringens epoke

En forståelse for afkoloniseringens fortsatte politiske relevans er centralt for diplomatisk arbejde i dag. Vi bør fremhæve udenrigspolitisk, at Danmark gjorde en indsats for afkoloniseringen af det globale syd, da vi satte menneskerettigheder og international retsorden på dagsordenen i FN, skriver Steven L. B. Jensen.

20. april gæstede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) Altingets gård til en samtale om retningen for Danmarks udenrigspolitiske strategi.<br>
20. april gæstede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) Altingets gård til en samtale om retningen for Danmarks udenrigspolitiske strategi.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Steven L. B. Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Hvor var I, da vi tilkæmpede os frihed op mod gamle kolonimagter?” Sådan gengiver Lars Løkke Rasmussen et spørgsmål, som han bliver stillet af repræsentanter fra det globale syd, og han fortsætter: ”En del af det globale syd føler, at vi ikke tager dem alvorligt nok.” Ordene faldt ved Altingets debat om SVM-regeringens kommende udenrigspolitiske strategi.

Løkke har helt ret, når han fremhæver vigtigheden af at række ud til det globale syd og knytter dette til ambitionen for Danmark i FN’s Sikkerhedsråd. Vi er nødt til at tage udviklingslandenes historik og særligt afkoloniseringsprocessen alvorligt som en faktor i international politik i dag.

Faktisk kan Danmark give konstruktive og meget relevante svar på det historiske ”Hvor var I?” spørgsmål. I 1960’erne, hvor afkoloniseringen for alvor ramte FN, ydede Danmark en indsats, som fik sat menneskerettigheder og international retsorden i centrum.

Danmarks indsats i FN

Da afkoloniseringen for alvor tog fart fra 1960, hvor 16 afrikanske lande blev selvstændige og opnåede FN-medlemskab, var danske diplomater og politikere fremtrædende fortalere for tidligere koloniers inklusion i det internationale samfund.

Da afkoloniseringen for alvor tog fart fra 1960 var danske diplomater fremtrædende fortalere for tidligere koloniers inklusion i det internationale samfund

Steven L. B. Jensen
Seniorforsker, Institut for Menneskerrettigheder

Afkoloniseringsprocessen, som fandt sted i de første årtier efter FN’s oprettelse, er blevet beskrevet som ”den største transfer af suveræn statsmagt i verdenshistorien”.

Den medførte, at det internationale statssystem ændrede sig fra at være et imperiebaseret system til et system med uafhængige og formelt set lige stater, som blev del af det internationale samfund. Det er det system, som vi på godt og ondt lever med i dag.

Afkoloniseringen blev det helt centrale spørgsmål i FN-regi. Sovjetunionen forsøgte at udnytte det til egen vinding, men blev sat på plads af en gruppe lande fra det globale syd.

De satte deres egen dagsorden med en markant FN-erklæring (den såkaldte 1514-erklæring). Både den amerikanske og britiske FN-ambassadør var imponerede over landene fra det globale syd og ville have stemt for erklæringen, hvis ikke deres hovedstæder havde tvunget dem til at stemme blankt.

Dynamikken i FN var dog ændret. Danmark kom nu på banen, blandt andet som medlem af en FN-komité bestående af 24 stater, som skulle følge op på 1514-erklæringen om at afvikle kolonialismen. Danmark brugte denne platform til at lægge pres på Apartheid-regimet i Sydafrika.

Behov for nye inkluderende processer

Danske politikere og diplomater var klare i mælet, når de i disse år talte i New York.

Folketingsmedlem Hermod Lannung (R) sagde i en tale på FN’s Generalforsamling i 1962, at ”den internationale lovs geografi havde ændret sig”. Med det mente han, at afkoloniseringen skabte behov for inkluderende processer, når FN udførte sit normative og lovgivende arbejde for at sikre dets legitimitet. Det globale syd skulle have en stemme.

I 1963 fremhævede den danske diplomat Grethe Refslund Thomsen i en tale til Generalforsamlingens tredje komité, hvor menneskerettighedsspørgsmål hører til, betydningen af de afrikanske staters uafhængighed og optagelse i det internationale samfund.

Læs også

Hun sagde: ”Det kan med rimelighed siges, at dem, som kæmper så hårdt for at opnå lighed og retfærdighed for dem selv, på samme tid fremmer menneskerettighederne til gavn for hele menneskeheden.” Refslund Thomsen spillede en særlig rolle ved 1963-sessionen og trak linjerne klart op i sin tale, da hun sagde ”Universalitet skal regulere vores lille verden af i dag.”

Ved den første Verdenskonference for Menneskerettigheder i 1968, hvor Apartheid og kolonialisme fyldte, stillede Danmark sammen med Finland, Jamaica og Storbritannien forslag om etableringen af en FN-organisation, som skulle håndtere race-spørgsmålet og de globale udfordringer på feltet.

Det blev dog stemt ned af landene fra det globale syd, som ikke stolede på Storbritanniens motivation som medforslagsstiller. Det var en tabt mulighed, men det viser Danmarks engagement i afkoloniseringens tidlige år.

Afkoloniseringens relevans i dansk politik i dag

Danmark førte en diplomatisk linje med fokus på menneskerettigheder og fremme af en international retsorden.

Det kunne passende være Lars Løkke Rasmussens svar næste gang, han møder en af de omtalte ambassadører fra det globale syd: Danmark var aktive i afkoloniseringens epoke, og dengang og i dag var menneskerettigheder og en international retsorden bærende principper for vores internationale engagement. Det gjaldt for Sydafrika og det afrikanske kontinent dengang – og det gælder Ukraine i dag.

Vi er nødt til at tage udviklingslandenes historik og særligt afkoloniseringsprocessen alvorligt som en faktor i international politik i dag

Steven L. B. Jensen
Seniorforsker, Institut for Menneskerrettigheder

Svaret har et bredere globalt perspektiv. Afkoloniseringsspørgsmålet kan nemlig enten samle eller splitte os.

Rusland og Kina forsøger sidstnævnte med større intensitet i disse år ved at bruge denne historie mod Vesten. Derfor er det værd at pointere, at en solid forståelse for afkoloniseringens historie og fortsatte politiske relevans er en grundfærdighed for diplomatisk arbejde i dag, når der skal navigeres i en stadig mere konfliktfyldt verden.

Historien er ikke nødvendigvis fortid. Lars Løkke har italesat dette meget præcist – også som rammesætning for SMV-regeringens kommende udenrigspolitiske strategi.

Når Verdenserklæringen om Menneskerettigheder senere på året fylder 75 år kan Danmark godt kippe lidt ekstra med den lyseblå fane, for vi var der, da afkoloniseringen kom på dagsordenen. Der er et fundament at stå på, hvis vi ønsker det, som taler direkte til aktuelle storpolitiske udfordringer i en ny potentielt verdensomkalfatrende epoke. Det er et fundament, som fortsat bør tegne de lange linjer i dansk udenrigspolitik. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steven L. B. Jensen

Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder
PhD i historie

0:000:00