Debat

K: Dansk udviklingsbistand skal hjælpe og markedsføre

Per Stig Møller
Per Stig MøllerMF (K), fhv. udenrigs-, miljø-, kirke-, og kulturminister, fhv. partiformand

DEBAT: Dansk udviklingsarbejde har en humanitær forpligtelse til at bidrage til at forbedre vilkårene for verdens fattigste. Samtidig skal det styrke Danmarks omdømme i verden og ikke mindst i samarbejdslandene, skriver Per Stig Møller, udviklingsordfører for Konservative. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Stig Møller
Udviklingsordfører for Konservative

Udviklingspolitikkens målsætning er normalt ikke et konfliktområde i dansk indenrigspolitik.

En af gevinsterne ved udviklingshjælpen er ellers den politiske, nemlig at det hjulpne land kan se, at det er Danmark, der hjælper.

Per Stig Møller
Udviklingsordfører, Konservative

Vi er stort set enige om, at den skal være fattigdomsorienteret, hjælpe udviklingslandene frem mod en bedre økonomi, bedre sociale forhold og støtte civilsamfundet og ligestillingen.

Vi er også enige om de konkrete projekter, som sjældent møder modstand i Udenrigsudvalget og Finansudvalget.

Fakta
Fra 28. oktober og en måned frem tager Udviklingsdebatten finansloven op til debat.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget : udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Vi er lidt uenige om, hvor meget der skal gå til bilateral bistand, og hvor meget der skal lægges i de multilaterale bistandskasser.

Vi borgerlige partier forskyder mod mere bilateral, fordi det giver os mere konkret indflydelse på, hvilke projekter, vi ønsker at støtte, og gør det lettere at følge pengene fra den danske skatteborger til det konkrete udviklingsarbejde.

Samtidig ”brander” det Danmark bedre. Under besøg til vores udviklingsprojekter ser vi altid en række lande blive nævnt, som har hjulpet her, ikke mindst Norge, men vi ser ikke Danmarks navn nævnt, fordi vores bistand er skjult i en fælles kasse.

En af gevinsterne ved udviklingshjælpen er ellers den politiske, nemlig at det hjulpne land kan se, at det er Danmark, der hjælper. Af samme grund gør USA og EU jo et stort nummer ud af at blive nævnt.

Vi er også lidt uenige om, hvor meget der skal gå til erhvervssamarbejde og erhvervsudvikling, Business-to-Business, som vi borgerlige vil give mere end regeringen, fordi vi i erhvervsfremme ser muligheden for mere jobskabelse og dermed færre arbejdsløse, hvilket vil styrke samarbejdslandets økonomi og dermed også muligheden for en social udvikling.

Grobund for tæt politisk samarbejde
Større er uenigheden om bistandens størrelse. Venstre vil ned på 0,7 procent. Vi Konservative vil ikke under 0,8 procent, og regeringen taler om en procent, men fastholder 0,83 procent.

For os er det vigtigt at levere en stor og god udviklingshjælp. For det første af altruistiske grunde, fordi det er en humanitær forpligtelse at hjælpe til at forbedre vilkårene for verdens fattigste. For det andet af egoistiske grunde, fordi det styrker Danmarks omdømme i verden og ikke mindst i samarbejdslandene.

For det tredje af politiske grunde. Både fordi fattigdommen kan skabe sociale konflikter, danne grobund for radikalisme og dermed skabe national og regional uro. Og fordi et godt og langvarigt samarbejde med et land også giver bedre politiske kontakter og samarbejdsmuligheder på den globale, politiske scene.

Det så vi for eksempel i forbindelse med Durban II-forhandlingerne, hvor vores årelange samarbejde med afrikanske lande stærkt medvirkede til at bryde de islamistiske anslag mod ytringsfriheden, der I stedet for at blive svækket, tværtimod blev styrket.

I den verden, vi er på vej ind i, vil et godt og tæt politisk og økonomisk samarbejde mellem Europa og Afrika, EU og AU, være af væsentlig betydning. Og det begynder med udviklingsbistanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00