Debat

Katarina Ammitzbøll: Den private sektor skal sikre job og innovation

Vi har brug for at nytænke den private sektor ind i en udviklingskontekst og sikre at mere end 800 millioner mennesker får adgang til grøn energi, skriver Katarina Ammitzbøll.

Vi ser overalt i verden, at den demokratiske udvikling går baglæns. Som for eksempel rohingyaerne i Myanmar, skriver Katarina Ammitzbøll.
Vi ser overalt i verden, at den demokratiske udvikling går baglæns. Som for eksempel rohingyaerne i Myanmar, skriver Katarina Ammitzbøll.Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
Katarina Ammitzbøll
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi - Folketingets partier - brugte over tre måneder på at udarbejde en ny udviklingspolitisk strategi ’Fælles om Verden’. Det blev en god strategi, som otte partier står bag. Vi konservative arbejdede hårdt for, at ambitionsniveauet blev løftet.

Udviklingsbistand skal ikke betragtes som en isoleret hjælp til lande, som er skrøbelige og svage, men tænkes ind i en udenrigs- og sikkerhedspolitisk kontekst. For eksempel for at forebygge horder af klimaflygtninge eller mennesker, som drives på flugt af krig eller fattigdom.

Danmark forrest
Danmark skal turde at gå forrest for at styrke rettigheder. Vi ser overalt i verden, at den demokratiske udvikling går baglæns. Hvis man bruger en linse, hvor beskyttelse af rettigheder er en forudsætning, vil det styrke udviklingen og forebygge konflikter.

Udviklingsbistand skal ikke betragtes som en isoleret hjælp til lande, som er skrøbelige og svage, men tænkes ind i en udenrigs- og sikkerhedspolitisk kontekst. For eksempel for at forebygge horder af klimaflygtninge eller mennesker, som drives på flugt af krig eller fattigdom.

Katarina Ammitzbøll (K)
Udviklingspolitisk ordfører

For eksempel hvis forskellige etniske gruppers rettigheder varetages og ikke trampes på - som for eksempel rohingyaerne i Myanmar, Tigray i det nordlige Etiopien, som risikerer at destabilisere Afrikas Horn, eller religiøse mindretal.

I dag er der cirka 250 millioner forfulgte kristne. Hvis parlamenter, ngo’er og medier har ret til at ytre sig åbent og til at få indsigt i, hvordan de offentlige midler bruges, vil man også nemmere kunne bekæmpe korruption.

Forudsætninger og erfaring
Vi skal styrke nexus – OECD's indsats for at styrke stabilisering, sikre humanitære situationer og forebygge flygtninge og migration. Det var også tydeligt, efter OECD Development Assistance Committee's sidste vurdering af den danske bistand, at her kan vi blive bedre.

Vi har forudsætningerne for det med al den erfaring, vi har samlet sammen fra Afghanistan, Irak og Mali.

Efter covid-19 er mange udviklingslande skubbet langt ned af den socioøkonomiske udvikling, fordi turismen og forsyningskæderne er stoppet og uddannelsessystemet er gået i stå.

Kenya mistede for eksempel en million jobs på en måned på grund af nedlukningerne. Det er på vej op, men turismen er ikke vendt tilbage.

Den private sektor skal inddrages 
Vi har brug for at nytænke den private sektor ind i en udviklingskontekst, særligt for at løfte den grønne omstilling, og sikre at mere end 800 millioner mennesker får adgang til grøn energi.

Der er brug for innovation og den private sektor til at sikre fødevareproduktion og jobskabelse, og ikke mindst for at skabe nye eksportmuligheder.

Men den private sektor har ikke et strategisk fokus, men indgår mere som en modalitet. Vi skal løfte Afrikas udvikling og de mange lande, som er sat tilbage økonomisk.

På grund af covid-19's socioøkonomiske implikationer, skal vi have styrket den private sektor i modtagerlande og sat tempo på jobskabelse. Ikke mindst for at forebygge flygtningestrømme.

Det kan vi gøre ved for eksempel at styrke koblingen til dansk forskning inden for fødevareforsyning, landbrug, vand og energi - og bruge vores virksomheders styrkepositioner til at fremme grønne løsninger, jobskabelse og den private sektor lokalt.

Der er brug for at tænke nyt. Den private sektor skaber ikke sig selv i så skrøbelige lande med usikre rammevilkår. Fra statens side er det vigtigt at forbedre de økonomiske rammer for virksomheder, så de har kapacitet til at sikre kvalitet med hensyn til eksport af fødevarer med mere.

Endeligt nævnes retten til tros- og religionsfrihed for første gang eksplicit i en dansk udviklingsstrategi. Endda to gange og med god grund. Desværre afsættes der ikke yderligere midler til indsatsen, selvom truslen mod kristne ikke er faldende - tværtimod.

Man kunne styrke indsatsen, ligesom man bør styrke beskyttelse af oprindelige folk. Igen i år er rekorden slået for drab på aktivister, der har beskyttet naturen. Mange af dem er oprindelige folk.

Vi må og skal sikre rettigheder for minoriteter, kvinder og piger både gennem civilsamfundsaktiviteter, men også politisk hos de lokale regeringer og internationalt. Danmark skal turde rejse rettighedsfanen højt.

Det fik vi også ind i den nye udviklingsstrategi. Men det er ikke klart af finanslovsforslaget for 2022, hvordan det skal realiseres, desværre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katarina Ammitzbøll

Fhv. MF (K), fhv. FN diplomat
cand.scient.soc. (RUC 1997), LLM, Master international jura (Warwick University 2004-2005).

0:000:00