Debat

Konsulenter: Forældede kriterier er en spændetrøje for udviklingsarbejde

Det er ikke længere tidssvarende at bruge OECD’s DAC-kriterier til at måle resultaterne af udviklingsarbejde. Når indsatsen handler om at påvirke værdier eller politiske processer, er det en illusion, at vi kan forudsige effekten, skriver Malene Sønderskov og Morten Emil Hansen.

DAC-kriterierne kan forudsige situationer, der ikke er så følsomme overfor politiske påvirkninger, for eksempel de gavnlige effekter af at sikre skolegang for børn i Nepal, skriver Malene Sønderskov og Morten Emil Hansen.<br>
DAC-kriterierne kan forudsige situationer, der ikke er så følsomme overfor politiske påvirkninger, for eksempel de gavnlige effekter af at sikre skolegang for børn i Nepal, skriver Malene Sønderskov og Morten Emil Hansen.
Foto: Navesh Chitrakar/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Relevans, effektivitet, effektiv ressourceanvendelse, indvirkning og bæredygtighed. De fem OECD DAC-kriterier har i mange årtier været det væsentligste grundlag for allokeringen, planlægningen og evalueringen af dansk udviklingsbistand.

Kriterierne har vundet så stor anerkendelse, at de i dag bruges systematisk af de bilaterale og multilaterale donorer samt ikke-statslige organisationer og ofte står alene, når effekterne og resultaterne af indsatsen skal vurderes.

Selvom DAC-kriterierne har udviklet sig siden den første version, bygger de stadig på en grundlæggende præmis om, at udviklingsindsatser kan designes og planlægges med klare mål og resultater for øje, samt at der eksisterer en direkte målbar sammenhæng mellem årsag (bistand) og virkning (effekt), som ikke blot kan dokumenteres og verificeres, men som også kan gentages, og hvis langtidseffekt (impact) kan forudsiges, ofte ved brug af kvantitative evalueringsmetoder.

Kriterierne bygger stadig på en præmis om, at der eksisterer en direkte målbar sammenhæng mellem bistand og effekt

Malene Sønderskov og Morten Emil Hansen
Hhv. partner i StrategyHouse.dk og partner og seniorkonsulent i Policy Advice

Dermed bliver DAC-kriteriernes forudsætning om one size fits all en spændetrøje, som ikke stiller de mest relevante og interessante spørgsmål for store dele af den danske udviklingsbistand, som den ser ud i dag.

Dansk udviklingsbistand i dag

Udviklingsbistanden gives i dag til områder, hvor der ofte ikke eksisterer en direkte og lineær sammenhæng mellem årsag og virkning.

I Regeringens udviklingspolitiske prioriterer fra marts 2023 understreges det, at verden er i opbrud, og at det går den gale vej med de værdier, der har været fundamentet for social og økonomisk udvikling i mange årtier.

Vi giver i dag dansk udviklingsbistand til lande, som oplever langvarige og komplekse konflikter, bliver styret af autoritære regimer, eller som er under et voldsomt pres for at bevare demokrati og menneskerettigheder. Hertil kommer de seneste års covid-19-pandemi, energi- og fødevare- samt klimakrise, som hver især har haft store og mærkbare konsekvenser for verdens fattigste lande.

Ikke desto mindre har kravet om at kunne dokumentere og forudsige de langvarige resultater af udviklingsbistanden aldrig været større. Indsatsen skal – som reflekteret i DAC-kriterierne indvirkning og bæredygtighed – kunne prioriteres, planlægges og gennemføres på en måde, der maksimerer langtidseffekterne og skaber langsigtet bæredygtighed.

Krav om langsigtede effekter

Det betyder, at effekten skal kunne mærkes længe efter indsatsen er afsluttet, samt at lokale institutioner og organisationer skal have den nødvendige kapacitet til at fastholde effekten.

Læs også

Som konsulenter oplever vi ofte, at DAC-kriterierne indvirkning og bæredygtighed medvirker til, at organisationer og donorer har urealistiske forventninger til resultaterne af deres projekter og programmer.

De bliver derfor også skuffede, når vi ikke vil udtale os skråsikkert om, hvorvidt indsatser får den ønskede langsigtede effekt. For selvom et projekt for eksempel har bidraget til, at der vedtages en ny progressiv lovgivning, som styrker kvinders rettigheder, er der ingen garanti for, at lovgivningen rent faktisk implementeres og skaber den ønskede forandring.

Derfor kan vi sjældent sige noget meningsfyldt om den langsigtede indvirkning og bæredygtighed.

Når kriterierne spiller fallit

DAC-kriterierne er stadig relevante i situationer, der er nogenlunde forudsigelige og stabile, eller hvor indsatsen er mindre følsom overfor politiske påvirkninger: Hvis vi vaccinerer børn mod malaria eller polio i Tanzania, kan vi være rimeligt sikre på, at børn i Burkina Faso vil opnå samme gavnlige effekt. Og hvis vi støtter ti års skolegang for børn i Nepal, kan vi være nogenlunde sikre på, at de klarer sig bedre end dem, der ingen skolegang fik.

Vi oplever ofte, at projekter ikke indfrier de oprindelige beskrevne målsætninger, men i stedet opnår andre uventede positive resultater

Malene Sønderskov og Morten Emil Hansen
Hhv. partner i StrategyHouse.dk og partner og seniorkonsulent i Policy Advice

Men når bistanden handler om at påvirke værdier eller politiske processer, er det en illusion, at resultaterne er universelle og derfor kan forudsiges og gentages med samme succes et andet sted.

Vi kan ikke garantere eller blot sandsynliggøre, at fordi en politisk kampagnestrategi har bidraget til politiske reformer i land A, så vil samme strategi også virke i land B. Eller at en kapacitetsopbygning af civilsamfundet til at forsvare menneskerettigheder og ytringsfrihed i land C vil være bæredygtigt, og at effekten også vil kunne mærkes om 5 år.

I takt med at udviklingsprojekter og programmer er blevet mere komplekse, uforudsigelige og foregår i et samspil med mange forskellige aktører, er det tydeligt, at indsatsen ikke sker i et vakuum, og resultaterne kan derfor ikke isoleres.

Ofte oplever vi faktisk, at projekter og programmer ikke indfrier de oprindelige beskrevne målsætninger, men i stedet opnår en eller flere uventede positive resultater, som gør, at indsatsen stadig må vurderes succesfuld.

Enten fordi vi ikke kunne forudse den politiske udvikling, eller fordi helt uventede begivenheder forhindrer de oprindelige mål. De utilsigtede og uplanlagte resultater er ofte de mest interessante, men kan sjældent gentages i en anden kontekst.

Læs også

På tide med en revurdering

Men selvom DAC-kriterierne nærmest er blevet en selvfølgelighed, er de ikke længere tidssvarende.

Derfor er det på tide at vi diskuterer relevansen, i det mindste af dem, der handler om at forudsige langtidseffekt og bæredygtighed, og adopterer nye teorier og kriterier til at forstå og forklare værdien af vores udviklingsarbejde.

Uforudsigelighed og kompleksitet er et grundvilkår, der påvirker stort set al den udviklingsbistand, der handler om at fremme værdier og politiske dagsordener. Lineære evaluerings- og styringsredskaber, for ikke at tale om kriterier, der prætenderer at kunne fremskrive og replicere effekten af sådanne indsatser, er dårligt gearede til at planlægge og forstå Danmarks langsigtede bidrag til global udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00