Løkke junior, en genganger og en tidligere borgmester skal i Europa-Parlamentet

Der er nu klarhed over, hvem der skal erstatte de tre danske EU-politikere, som er kommet i Folketinget.

Inden valget var Venstres Kim Valentin ikke sikker på, at han ville tage pladsen i Europa-Parlamentet, hvis den blev ham tilbudt. Nu giver han det en chance.
Inden valget var Venstres Kim Valentin ikke sikker på, at han ville tage pladsen i Europa-Parlamentet, hvis den blev ham tilbudt. Nu giver han det en chance.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Venstres EU-ordfører Kim Valentin melder sig nu klar til en tørn i Europa-Parlamentet.

Dermed er alle afløserne fundet for de to Venstre-folk og den ene DF’er, der efter valget i tirsdags skifter Bruxelles ud med Folketinget.

Søren Gade (V), Linea Søgaard-Lidell (V) og Peter Kofod (DF) forlader Parlamentet halvanden år før afslutningen på valgperioden.

Kim Valentin var før valget ikke sikker på, om han ville tage pladsen i Bruxelles, hvis den blev ham tilbudt, fordi han gerne ville blive på Christiansborg. Den mulighed gav vælgerne ham dog ikke denne gang. Derfor siger han nu ja til pladsen.

”Jeg havde selvfølgelig håbet at blive valgt til Folketinget, og det er selvfølgelig øv, at jeg ikke blev det. Men jeg ser en stor sammenhæng mellem det, jeg lavede som europaordfører i Folketinget, og det jeg kan komme til at lave i Europa-Parlamentet,” siger den tidligere borgmester i Gribskov Kommune.

Undgår mandattab

Dermed undgår partiet en situation, hvor Venstre risikerede at sende et af sine mandater videre til et andet parti. For selv om partiets førstesuppleant, Bergur Løkke Rasmussen, allerede inden valget meldte sig klar til tjansen i Europa-Parlamentet og nu overtager Søren Gades plads, var der mindre iver at spore hos ham, der skulle tage Linea Søgaard-Lidells plads, hvis Valentin havde sagt nej.

Det var Erik Poulsen fra Vestjylland, der inden valget pure afviste, at han skulle en tur til Bruxelles. Dermed ville buddet gå videre til Charlotte Munch, som dog har skiftet Venstre ud med Danmarksdemokraterne og lige har vundet en plads i Folketinget. Den næste på listen var Theresa Blegvad, som siden EU-parlamentsvalget i 2019 er gået til Konservative.

Læs også

Hos Dansk Folkeparti bliver Peter Kofod udskiftet med Anders Vistisen, som heller ikke blev valgt ind i Folketinget. Også han havde gjort klart, at Folketinget vejede tungere end Parlamentet for ham, hvis han blev valgt. Det ville have givet partiet samme kvaler som Venstre, da den næste på DF's liste er gået til Konservative i mellemtiden.

Nu er der dog dømt comeback til den tidligere EU-parlamentariker, der sad i Parlamentet fra 2014 til 2019. Det bliver dog et helt nyt sæt kolleger, han skal omgives af. Da Anders Vistisen sidst frekventerede parlamentsbygningerne i Strasbourg og Bruxelles, sad partiet i den konservative ECR-gruppe. I 2019 flyttede partiet til den højrenationale Identitets- og demokratigruppe, hvor også franske Rassemblement National og italienske Lega sidder. En flytning, som Vistisen selv var med til at orkestrere inden valget.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

MEP og regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00