EU-politikeres kurs mod Folketinget kan få uventede konsekvenser for partierne

Tre af de danske medlemmer af Europa-Parlamentet søger tilbage til Christiansborg ved folketingsvalget. Ifølge Altingets seneste mandatprognose har de alle en rimelig chance. Til gengæld står deres suppleanter ikke ligefrem i kø for at komme den anden vej, og det kan koste deres partier pladser.

DF's EU-parlamentariker, Peter Kofod (t.v.), vil gerne på Christiansborg, men det vil hans suppleant, Anders Vistisen (t.h.), også.
DF's EU-parlamentariker, Peter Kofod (t.v.), vil gerne på Christiansborg, men det vil hans suppleant, Anders Vistisen (t.h.), også.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: To Venstre-folk og en DF’er fra Europa-Parlamentet er at finde på stemmesedlerne 1. november, når danskerne går til valg.

Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell fra Venstre og Dansk Folkepartis Peter Kofod vil alle gerne skifte Bruxelles og Strasbourg ud med Christiansborg. Det kan bestemt ikke udelukkes, at de lykkes med det, konkluderer Altingets Christiansborg-redaktør, Emma Qvirin Holst, på baggrund af de seneste mandatprognoser udført af professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar og Epinion.

Tidligere forsvarsminister og stor-stemmesluger Søren Gade er hun slet ikke i tvivl om vil klare sig godt i Holstebro, hvor han er stillet op.

”Det er ikke spørgsmål om, hvorvidt Søren Gade bliver valgt. Det er derimod mere interessant, hvor mange personlige stemmer han bliver valgt med,” siger Emma Qvirin Holst.

Der er intet, der er sikkert i politik. Men at Søren Gade bliver valgt til Folketinget er nok noget af det tætteste, vi kommer på det. Så jeg er så småt ved at forberede mig.

Bergur Løkke Rasmussen
Førstesuppleant til EU-Parlamentet for V

”Det er mere spændende med de to andre. Lige nu står Dansk Folkeparti stadig til at komme i Folketinget og få et mandat i Sydjylland, hvilket med stor sandsynlighed vil gå til Peter Kofod.”

”Lige så givet er det ikke med Linea Søgaard-Lidell, som kæmper om et ud af to mandater mod to nuværende folketingsmedlemmer. Men min vurdering er, at hun har gode chancer for at få et af mandaterne. Hun har indtil nu haft succes med at etablere sig som grøn borgerlig profil, som formentlig vil gøre sig godt blandt storbyvælgerne,” siger Emma Qvirin Holst.

{{toplink}}
Læs også

Baby på kampagnesporet

0:000:00