Tre parlamentarikere skifter Bruxelles ud med Folketinget

Europaparlamentsmedlemmerne Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell fra Venstre og Peter Kofod fra Dansk Folkeparti er valgt til Folketinget. Bergur Løkke Rasmussen (V) overtager Gades plads, mens tidligere DF-parlamentariker Anders Vistisen gør comeback. Hvem der får Venstres anden plads er endnu uafklaret.

Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem Peter Kofod ved partiets valgfest på Christiansborg tirsdag aften.
Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem Peter Kofod ved partiets valgfest på Christiansborg tirsdag aften.Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Andreas KrogEmma Qvirin Holst

Danmark skal have tre nye medlemmer af Europa-Parlamentet.

Det står klart efter, at halvdelen af Venstres gruppe i Parlamentet - Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell - og Dansk Folkepartis ene parlamentariker Peter Kofod tirsdag blev valgt til Folketinget.

Med 17.998 personlige stemmer blev Søren Gade den store stemmesluger i Vestjylland, mens Peter Kofod hentede 3.875 stemmer i Sydjylland. I København sikrede Linea Søgaard-Lidell sig en plads i Folketinget, da hun slog det siddende folketingsmedlem Martin Geertsen.

Længe før selve valgdagen havde Venstres førstesuppleant Bergur Løkke Rasmussen rettet sit blik mod Bruxelles i forventning om, at Gade ville stryge i Folketinget. Han har endda allerede været på besøg i den belgiske hovedstad for at mødes med Venstre-delegationen.

”Hvis jeg får muligheden for at tage til Bruxelles her efter den første november, så siger jeg "ja, tak". Det er der ingen betænkningstid over,” sagde Bergur Løkke Rasmussen i oktober til Altinget.

Modsat sin far, Lars Løkke Rasmussen, er Bergur Løkke fortsat medlem af Venstre.

Søgaard-Lidells afløser er endnu ikke afklaret

Hos Dansk Folkeparti betyder Kofods valg til Folketinget et gensyn med et tidligere medlem af Europa-Parlamentet. Førstesuppleanten er nemlig Anders Vistisen, der sad i Europa-Parlamentet fra 2014 til 2019.

Han har de sidste fire uger også kæmpet for at blive valgt til Folketinget for Dansk Folkeparti. Det lykkedes dog ikke. Derfor drager han i stedet mod Bruxelles for at overtage Peter Kofods plads. Det meddelte han på Facebook tirsdag.

Læs også

 

 

Mens afløserne for Peter Kofod og Søren Gade er faldet på plads, er det endnu uafklaret, hvem der skal overtage pladsen fra Linea Søgaard-Lidell.

Den næste suppleant på listen er nemlig Kim Valentin, som lige nu ser ud til at ryge ud af Folketinget. Inden han havde mødt vælgernes dom ved folketingsvalget, var Venstres Kim Valentin lunken overfor tanken om en ny karriere som europaparlamentariker.

”Så må jeg jo tage stilling til, hvad jeg vil derfra. Og jeg har 100 procent ærligt ikke gjort min stilling op om, hvad jeg vil bagefter. For jeg har jo også lang erhvervserfaring. Der er jo også folk, der kommer og spørger mig, om jeg vil lave alt muligt andet spændende,” sagde han til Altinget i oktober.

Hvis Kim Valentin ender med at takke nej, kan Venstre måske risikere at miste den ene af partiets nuværende fire pladser i Parlamentet.

Den næste i rækken, journalist Erik Poulsen, har gjort det fuldstændig klart, at han vil sige nej. Efter ham kommer Charlotte Munch, men hun er netop blevet valgt til Folketinget for Danmarksdemokraterne. Dermed kan pladsen ende med at blive tilbudt til Theresa Blegvad, som siden europaparlamentsvalget i 2019 er blevet konservativ.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00